- S obzirom na fazu u kojoj se predmet nalazi i u skladu sa Zakonom predviđene zaštite krivičnog postupka, trenutno ne možemo davati više informacija - odgovor je koji smo dobili iz Tužilaštva KS.

VEZANI TEKST - Afera "lažne dijagnoze" u KS: Tužilaštvo još provjerava, ljekari koji se sumnjiče za zloupotrebe i dalje rade

Afera upisivanja lažnih dijagnoza u zdravstvene kartone pacijenata u KS otkrivena je polovinom novembra prošle godine nakon što je Erol Prašljivić, koji je u Dom zdravlja došao radi promjene adrese u zdravstvenom kartonu, saznao da mu je neko upisao lažnu dijagnozu.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS dostavio je Tužilaštvu KS šematski prikaz zloupotreba koje su se dešavale prilikom izdavanja recepata i dvije informacije do kojih su došli.

Kako su nam iz Ureda kazali polovinom prošlog mjeseca, osam ljekara i dvije apoteke, obje sa područja KS, osumnjičeni su u aferi zloupotrebe zdravstvenih kartona i izdavanja lažnih recepata.

Zloupotrebama je obuhvaćeno više od 90 pacijenata, a budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja KS oštećen je za blizu pola miliona KM.

Ljekari koji su predmet istrage i dalje rade u JU Dom zdravlja KS jer, kako nam je kazao Arman Šarkić, glasnogovornik, "svako je nevin dok se ne utvrdi drugačije".