open-navfaktor-logo
search
Sankcije
Uprkos američkim sankcijama na ulicama Irana nema panike
Guverner Centralne banke Irana Abdolnaser Hemati jučer je izjavio da su poduzeli potrebne mjere kako bi ekonomija ostala stabilna, dodajući da su devizne rezerve zemlje u međuvremenu dostigle očekivani nivo
07.11.2018. u 18:04
get url
text

Sjedinjene Američke Države (SAD) su 5. novembra obnovile sve sankcije Iranu koje su prethodno ukinute postizanjem međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, a, prema riječima građana i privrednika u Iranu, njihov utjecaj prvih nekoliko dana nije toliko snažan kao što je to bio slučaj s embargom koji je uveden Teheranu 7. augusta, piše Anadolu Agency (AA).

Iako su prošla tek tri dana od obnavljanja svih sankcija, koje bi najviše mogle pogoditi energetiku, brodogradnju, transport i finansijski sektor Irana, među građanima i privrednicima se još uvijek ne osjeća velika panika i strah, ali se ipak mogu očekivati određeni problemi.

Ebulfezl Muhrim, koji radi kao vozač u Teheranu, kazao je da su čak i nakon prvog paketa sankcija Iranu porasle cijene u zemlji, dodajući kako je, naprimjer, par guma prije sankcija koštao 2 miliona tomana, a kasnije 16 miliona.

Guverner Centralne banke Irana Abdolnaser Hemati jučer je izjavio da su poduzeli potrebne mjere kako bi ekonomija ostala stabilna, dodajući da su devizne rezerve zemlje u međuvremenu dostigle očekivani nivo.

Važni faktori koji će pomoći Iranu da se odupre sankcijama su jačanje trgovinske saradnje s Europskom unijom (EU) kao i činjenica da je osam zemalja izuzeto iz sankcija koje je SAD uveo Teheranu.

Iranski biznismeni i privredne komore smatraju da sankcije i embargo koji je SAD uveo njihovoj zemlji neće imati velikog utjecaja jer, kako tvrde, već 40 godina imaju iskustva sa različitim sankcijama te su se već navikli na takve okolnosti.

Fazil Humami, predsjednik Iranske asocijacije za sektor čelika i rudarstva, za AA je kazao da će se vjerovatno suočiti s teškim uvjetima u periodu sankcija, napominjući ipak kako će sve probleme prebroditi pomoću mjera koje će poduzeti Vlada.

-Iran je pod sankcijama 40 godina. Navikli smo na takve stvari. Sankcije na čelik nisu bile vrlo efikasne. Koliko god da snažnije udarate u sektor čelika, on time postaje još izdržljiviji. Takva je situacija i s našom zemljom - kazao je Humami.

Dodao je da su su ekonomsku krizu i inflaciju u Iranu nakon 7. augusta izazvala dešavanja u svijetu, a ne sankcije Washingtona.

-Inflacija i porast cijena posljednjih mjeseci zabilježeni su u cijelom svijetu. Naša inflacija nije ništa veća od inflacije naših susjeda - rekao je Humami.

Pohvalio je stav Turske u vezi sa sankcijama Iranu, dodajući da je moguće da sa tom zemljom povećati trgovinsku razmjenu tokom perioda sankcija Teheranu.

Istakao je i kako je predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu potrebno dodijeliti nagradu zbog toga što se otvoreno usprotivio embargu Iranu.

Muhammed Ali Zeygami, zamjenik predsjednika Komore humanitarnih udruženja Irana, istakao je da je SAD, uvođenjem najnovijih sankcija, pokazao da nastavlja s neprijateljskim stavom prema Teheranu.

Napomenuo je ipak da će privrednici u Iranu bez problema nastaviti proizvodnju kao i dosad, dodajući kako ne vjeruje da će sankcije imati veći utjecaj na njihovo poslovanje.

-Naši privrednici će pronaći načine da se odupru. I ranije u ovakvim uvjetima nismo prekidali trgovinu s ostatkom svijeta. Naravno, bit će određenih problema kod transfera novca i u bankarskim transakcijama. Trgovci i privrednici će ipak na mudar i inteligentan način pronaći rješenje - rekao je Zeygami.

Podsjetio je da će Iran narednog mjeseca biti domaćin međunarodnog ekonomskog samita uz učešće 150 kompanija iz 26 zemalja, napominjući kako je i ovo pokazatelj da sankcije nisu toliko utjecale na iransku ekonomiju.

Na kraju je pohvalio stav turskih zvaničnika koji su iskazali protivljenje sankcijama, dodajući kako je Turska kroz historiju bila prijateljska i bratska zemlja.

-Turske vlasti su pokazale logičan pristup te su od prvog dana bili protiv sankcija. Turska je najavila da će nastaviti trgovinske odnose s nama, uzimajući u obzir međunarodne odnose. Nastavljaju se investicije i saradnja - kazao je Zeygami.

Istakao je i da bi Iran iz Turske mogao uvoziti proizvode i robu koju su ranije uvozili iz drugih zemalja, dodajući kako je ovo istovremeno prilika za turske investitore i biznismene.

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države (SAD) su 5. novembra obnovile sve sankcije Iranu koje su prethodno ukinute postizanjem Međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu. Ovo je inače druga etapa obnavljanja sankcija Iranu nakon što je američki predsjednik Donald Trump u maju ove godine donio odluku o povlačenju iz Međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.