- Uspostavljamo mehanizam u EU za dobijanje doza od država članica koje se potom doniraju našem susjedstvu na Zapadnom Balkanu - izjavila je von der Leyen potvrdivši da su evropske institucije preduzele ovaj korak nakon što se ispostavilo da je COVAX-u za sada teško da nabavlja vakcine te da će ovaj mehanizam poslužiti kao prelazno sredstvo, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na pitanje kada će biti moguće da zemlje Zapadnog Balkana dobiju evropske vakcine, Von der Leyen je samo kratko rekla "što je prije moguće".

Inače, EK je zatražila od zemalja članica da do ljeta vakcinišu 70 posto stanoviništva. Susjedi EU, u koje spada i Zapadni Balkan, moći će da nabavljaju vakcine preko COVAX-a koji je namijenjen za zemlje sa niskim i srednjim prihodima, kao i kupovinom od zemalja članica koje će najverovatnije imati višak vakcina protiv COVID-19.

- Ovo su pitanja od vlastitog interesa - što duže virus cirkuliše, to je veći rizik. U zajedničkom nam je interesu da dijelimo vakcinu sa trećim zemljama - poručila je predsjednica EK, Ursula von der Leyen.