open-navfaktor-logo
search
Nezakonitosti
Uručen joj otkaz: Šefica računovodstva u KPZ-u Sarajevo radila s krivotvorenom diplomom
Ova dojučerašnja uposlenica KPZ-a (identitet poznat redakciji), u Zavod je prešla sa mjesta uposlenice Ministarstva privrede i infrastrukture 24 mjeseca prije odlaska u penziju
14.11.2019. u 17:55
get url
text
get url
text

Uprava Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo uručila je otkaz šefici računovodstva u ovom zavodu jer je utvrđeno da je diploma koju je predočila prilikom zapošljavanja bila krivotvorena, saznaje Faktor.

Ova dojučerašnja uposlenica KPZ-a (identitet poznat redakciji), u Zavod je prešla sa mjesta uposlenice Ministarstva privrede i infrastrukture 24 mjeseca prije odlaska u penziju.

Osim što joj je uručeno rješenje o otkazu, kako saznajemo, protiv nje će sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu biti dostavljen izvještaj zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela, odnosno pribavljanja protupravne imovinske koristi u vidu plaće u KPZ-u, odnosno Ministarstvu.

Da je na jednoj od najvažnijih pozicija u Zavodu zaposlena osoba sa lažnom diplomom otkriveno je zahvaljujući zajedničkim aktivnostima Ministarstva pravde FBiH, Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo, FUP-a i Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, a koji su postupali u skladu sa Strategijom borbe protiv korupcije za period 2017.- 2019., te akcionim planovima.

Naime, shodno zaključku Vlade FBiH od septembra 2017. godine federalni ministar pravde se obavezao da u skladu sa odredbam Zakona o zaštiti tajnih podataka izvši podnošenje zahtjeva za vršenje sigurnosnih provjera uposlenicima KPZ-ova Ministarstva pravde FBiH. Uprava KPZ-a Sarajevo, odnosno direktor Zavoda Faruk Zubčević je postupio po tom zaključku, a što je, saznajemo, rezultiralo da se utvrdi postojanje sigurnosne smetnje za pristup podacima koji podliježu Zakonu o zaštiti tajnih podataka.

Obavljene su određene provjere i zatražene informacije od Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, te nadležne kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Tom prilikom su utvrđene nezakonitosti diplome Ekonomskog fakulteta za H. E., što je potom dostavljeno Tužilaštvu u vidu službenog izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv nje.

Ostvaren je kontakt i sa Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom s ciljem dokumentovanja određenih nepravilnosti u Ministarstvu privrede i infrastrukture u pravcu utvrđivanja da li je sporna diploma Ekonomskog fakulteta u Sarajevu koja glasi na H. E. koja je u KPZ-u Sarajevo prošla ukupnu konkursnu proceduru i koju je prethodna uprava zaposlila kao najuspješnijeg kandidata, korištena i prilikom zaposlenja u Ministarstvu komunalne privrede i infrastrukture, a što se ispostavilo kao tačno.

Kontaktirali smo i direktora KPZ-a Faruka Zubčevića, koji nije želio komentarisati konkretan slučaj, bez odobrenja ministra pravde FBiH.

- Ono što vam mogu kazati je da se antikorupcione aktivnosti realiziraju planski i da smo ostvarili veliki uspjeh - kratko nam je kazao Zubčević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.