Operativni tim za praćenje realizacije projekta izgradnje Prve transverzale održao je danas drugi radni sastanak na kojem je razmatrao implementaciju aktivnosti na temelju usvojenih zaključaka, te je dogovorio nove aktivnosti u cilju intenziviranja projekta izgradnje ove saobraćajnice.

Zbog upravnog spora koji je pokrenula firma Penny plus, odluka kojom je proglašen javni interes za izgradnju Prve transverzale od Općine Centar ne može biti implementirana. Zbog evidentnog javnog interesa, Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo uputilo je urgenciju Kantonalnom sudu da se navedeni predmet uzme u prioritetno rješavanje, a što je Sud i uvažio.

Kako je izvijestio ministar saobraćaja Adnan Šteta, spreman je elaborat sa kompletnom metodologijom rušenja svih objekata na trasi ove saobraćajnice od Kranjčevićeve ulice do ulice Braće Begić.

- Radi se o 28 objekata. Na bazi elaborata, Direkcija za puteve KS raspisat će krajem ove sedmice javni poziv za odabir izvođača radova za rušenje objekata na toj trasi. Rušit će se redoslijedom kako se budu rješavali imovinsko-pravni odnosi - rekao je ministar Šteta.

Najavio je i da će Direkcija za puteve KS od 7. do 11. oktobra raspisati javni poziv za odabir izvođača radova na prvoj dionici trase Prve transverzale od Tehničke škole do Ulice Braće Begić.

Također je istakao da je pripremljen operativni plan izmiještanja depoa minibuskog saobraćaja iz ulice Halida Kajtaza na lokalitet Alipašin Most, te da je već počelo čišćenje prostora depoa.

Intenzivno se radi i na iznalaženju rješenja za objekte kolektivnog stanovanja u ulicama Tešanjska i Halida Kajtaza, kao i na drugim pokrenutim aktivnostima.

Općina Centar će u što skorijem roku provesti rješenja iz procesa harmonizacije u svom katastru, u cilju usaglašavanja podataka grunta i katastra, a koji su potrebni kako bi se mogli zaključiti notarski obrađeni ugovori između korisnika eksproprijacije i vlasnika nekretnina na trasi Prve transverzale, navedeno je u saopćenju Press službe KS.