Programski orijentirani za demokratizaciju procesa utvrđivanja javnih politika, koja prije svega, podrazumijeva uključivanje djelatnika iz oblasti za koju se utvrđuje, KO SDA TK je organizirao 11. septembra okrugli sto o temi daljni pravci razvoja sistema zdravstva na području cijelog Tuzlanskog kantona.

Članovi savjeta za zdravstvo KO SDA TK, najugledniji profesori iz Univerzitetskog kliničkog centra i ljekari iz ustanova primarne zdravstvene zaštite iz svih općina TK, složili su se da je u okviru ukupnih godišnjih sredstava koja se izdvajaju za ove potrebe, moguće boljom organizacijom i sistemskom reformom postići bolju zdravstvenu zaštitu građana, ali i veće zadovoljstvo uposlenika u zdravstvenim ustanovama.

Učesnici okruglog stola su saglasni da je u naredne četiri godine nužno ostvariti temeljite reforme zdravstvenog sistema. Prioritetno je nastaviti i dovršiti aktivnosti na organiziranju i izgradnji urgentnog kliničkog centra. U međuvremenu potrebno je organizirati funkcionalniju i kvalitetniju primarnu zdravstvenu zaštitu te opremanje i stručno osposobljavanje službi hitne pomoći, saopćeno je iz SDA.

Ukazano je i na veliki potencijal javno-privatnog partnerstva u ovoj oblasti i dobrog regulisanja angažiranja uposlenika iz javnih u privatnim ustanovama.

Bego Gutić, nosilac liste za Skupštinu TK podržao je stavove učesnika okruglog stola i iskazao spremnost da se, zajedno sa ostalim zastupnicima SDA, u narednom periodu angažira na njihovoj realizaciji.