Zdravstvena zaštita

Uspostavljanje Urgentnog centra u Tuzli je prioritet SDA u naredne četiri godine

Objavljeno: 11.09.2018. u 22:14

Boljom organizacijom i sistemskom reformom moguće je postići bolju zdravstvenu zaštitu građana, ali i veće zadovoljstvo uposlenika u zdravstvenim ustanovama.

Okrugli sto o zdravstvenoj zaštiti

Programski orijentirani za demokratizaciju procesa utvrđivanja javnih politika, koja prije svega, podrazumijeva uključivanje djelatnika iz oblasti za koju se utvrđuje, KO SDA TK je organizirao 11. septembra okrugli sto o temi daljni pravci razvoja sistema zdravstva na području cijelog Tuzlanskog kantona.

Članovi savjeta za zdravstvo KO SDA TK, najugledniji profesori iz Univerzitetskog kliničkog centra i ljekari iz ustanova primarne zdravstvene zaštite iz svih općina TK, složili su se da je u okviru ukupnih godišnjih sredstava koja se izdvajaju za ove potrebe, moguće boljom organizacijom i sistemskom reformom postići bolju zdravstvenu zaštitu građana, ali i veće zadovoljstvo uposlenika u zdravstvenim ustanovama.

Učesnici okruglog stola su saglasni da je u naredne četiri godine nužno ostvariti temeljite reforme zdravstvenog sistema. Prioritetno je nastaviti i dovršiti aktivnosti na organiziranju i izgradnji urgentnog kliničkog centra. U međuvremenu potrebno je organizirati funkcionalniju i kvalitetniju primarnu zdravstvenu zaštitu te opremanje i stručno osposobljavanje službi hitne pomoći, saopćeno je iz SDA.

Ukazano je i na veliki potencijal javno-privatnog partnerstva u ovoj oblasti i dobrog regulisanja angažiranja uposlenika iz javnih u privatnim ustanovama.

Bego Gutić, nosilac liste za Skupštinu TK podržao je stavove učesnika okruglog stola i iskazao spremnost da se, zajedno sa ostalim zastupnicima SDA, u narednom periodu angažira na njihovoj realizaciji.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije