open-navfaktor-logo
search
Ostaje u pritvoru
Ustavni sud BiH odbio apelaciju Siniše Šakića: Osporava DNK nađen na grani
Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Banjalučanina Siniše Šakića zvanog Kinez osumnjičenog za teško ubistvo Slaviše Ćuluma.
29.10.2020. u 14:53
get url
text

Šakić je uputio apelaciju protiv rješenja Vrhovnog suda RS-a i Okružnog suda Banja Luka kojima mu je određen pritvor, ali nakon posljednje odluke Ustavnog suda BiH, ostaje iza rešetaka.

Međutim, iz navoda apelacije otkrivaju se brojni detalji iz istrage, a na kojima se zasniva ovaj slučaj, kao i eventualne optužbe protiv Šakića, kojeg istražni organi u RS-u sumnjiče da je bio direktan izvršilac ovog zločina.

Među njima su DNK trag pronađen na polomljenoj grani u blizini mjesta ubistva, snimci sa nadzornih kamera, kao i izjave svjedoka koji su dan prije i neposredno nakon ubistva Ćuluma, vidjeli osobe na motociklu sa kacigama na glavi, u karakterističnoj uniformi i sa crnim rancem.

Šakić, sa druge strane, u svojoj apelaciji očigledno negira krivicu i umiješanost u ovo djelo.

Podsjećamo, Ćulum je ubijen 15. maja ove godine u blizini porodične kuće u mjestu Dragočaj kod Banje Luke. Šakić je uhapšen je 28. jula u bašti hotela "Bosna" centru Banje Luke, a potom su iz MUP-a RS-a istakli da su prikupljeni neoborivi materijalni dokazi da je on direktan izvršilac pomenutog krivičnog djela, kao i da mu je "u potpunosti razbijen lažni alibi da je u vrijeme ubistva boravio u Hrvatskoj".

U svojoj apelaciji Ustavnom sudu BiH, Šakić tvrdi da ne postoje osnovi sumnje, te da se sudska rješenja o pritvoru "zasnivaju na pretpostavkama i netačno utvrđenim činjenicama".

- Apelant ukazuje da je pretpostavka suda da su pronađeni tragovi (700 metara od mjesta izvršenja) povezani sa mjestom izvršenja, ukazujući na zapisnike o uviđajima. Apelant ukazuje da se u rješenju netačno i neosnovano zaključuje da predmeti i tragovi pronađeni prilikom uviđaja (posebno trag sa dijela polomljene grane), jer na licu mjesta izvršenja nije pronađena nikakva grana. Apelant također problematizuje zaključak "relativno jasan profil većinskog doprinosioca" DNK, koji dokazuje osnov sumnje, te ukazuje na nezakonistost određenih dokaza, kao i na pretpostavke u vezi sa motociklističkom kacigom i karakterističnim uniformama i crnim rancem, navodeći da sud nije dao obrazloženje na koji način one njega dovode u vezu sa ubistvom - navodi vijeće Ustavnog suda BiH.

U rješenju Okružnog suda Banja Luka se, međutim, ističe da su prikupljeni objektivni dokazi, a posebno predmeti i tragovi pronađeni prilikom vršenja uviđaja.

- Od kojih se po značaju izdvaja biološki trag sa dijela polomljene grane koja je pronađena prilikom vršenja uviđaja na licu mjesta, i koja je očigledno polomljena od izvršilaca koji su izašli iz skloništa i tu presreli oštećenog, te ga ubili hicima iz automatskog oružja- stoji u rješenju.

Dodaje se i da je vještačenjem utvrđeno da je Šakić "relativno jasan većinski doprinosilac tog biološkog traga".

Također, Okružni sud navodi da su kod Šakića u pretresima pronađeni i oduzeti vozila i određeni odjevni predmeti i motociklističke kacige koje je on koristio, a kakve su koristili i počinioci ubistva o čemu postoje izjave svjedoka i snimci sa video nadzora obližnjih objekata.

Oružje kojim je počinjeno ubistvo još nije pronađeno, kao ni motickl, a nisu identifikovani ni drugi osumnjičeni za ovo krivično djelo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.