VEZANI TEKST - Komšić osporava Schmidtovu odluku na Ustavnom sudu BiH, od CIK-a traži obustavu dodjele mandata

Poznato je da je redovna plenarna sjednica Ustavnog suda BiH planirana za 1. decembar, ali je neophodno sve pripremiti do sjednice, za šta treba vremena. Nije isključeno da sjednica bude zakazana i ranije, ali i dalje ostaje pitanje da li će do tada sve biti spremno za donošenje odluka.

Komšić je Ustavnom sudu BiH uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti odluka visokog predstavnika koje se tiču izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH, a koje je nametnuo u izbornoj noći 2. oktobra. Uz zahtjev je dostavljen prijedlog privremene mjere, te se traži i da Centralna izborna komisija BiH ne vrši dodjelu mandata na temelju odluka Schmidta dok Ustavni sud ne obavi svoj postupak i donese odluku.

CIKBiH do 2. novembra treba da potvrdi rezultate Općih izbora. Tada počinju teći rokovi za formiranje vlasti.

VEZANI TEKST - Demokratska fronta: Osuđujemo pritiske međunarodnih zvaničnika na rad Ustavnog suda BiH

Kada je u pitanju nivo na koji se odnose Schmidtove izmjene Izbornog zakona i koje su izazvale kritike, a to su posredni izbori delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz kantonalnih skupština, rokovi su sljedeći: skupštine kantona prvi put će biti sazvane najkasnije deset dana nakon objavljivanja rezultata izbora, a skupštine kantona biraju svoje delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH u roku od 30 dana od dana ovjere rezultata izbora.