open-navfaktor-logo
search
Najavi-odjavi
Ušutili se i Vučić i Dodik: Famozna Deklaracija nestala, Srbi opstali
Sam naslov, a i ono što se naslućuje, neodoljivo podsjeća na famozni Memorandum SANU-a. Ali ovoga puta, što je dosta bizarno, ne zna se ko su sastavljači. Piše se u dubokoj tajnosti, rekao je veliki srbijanski književnik Filip David 
04.09.2019. u 21:20
get url
text

Prvog decembra 2017. godine, povezano s godišnjicom osnivanja Kraljevine SHS, u Beogradu su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, trebali svečano predstaviti Deklaracija o zaštiti i opstanku srpske nacije.

No, taj rok je probijen. Pojašnjenja zašto se to dogodilo, nije bilo. Nedugo zatim uslijedila je nova najava. Deklaracija će biti usvojena 15. februara 2018. godine, na Sretenje, odnosno Dan državnosti Srbije.

-Tekst zajedničke deklaracije Republike Srpske i Srbije o opstanku Srba je usaglašen i oba parlamenta će ga usvojiti do Sretenja, Dana državnosti Srbije. Formalni dokument će se zvati Aneks sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, jer mi želimo da to usvoje dva parlamenta i da se to potpiše. Taj dokument je gotov. Polovinom februara je Sretenje i Dan državnosti Srbije. Nekoliko dana prije toga bi parlamenti usvojili deklaraciju, a na Sretenje bi to promovirali. To je definitivni dogovor - najavio je Dodik početkom januara 2018. godine.

I definitivni dogovor, kako ga je Dodik tada nazvao, iznenada je pao u vodu.

Na Sretenje Vučić je pojasnio zašto nije došlo do usvajanja Deklaracije.  

-Ja sam kriv sam što Deklaracija nije objavljena. Zamolio sam Dodika da nam da nekoliko dana ili sedmica. Iako smo tekst odavno sačinili i sa mnogo ljudi razgovarali, ne bih da idemo u skupštinsku proceduru pa ni na sjednicu Vlade prije nego što se razgovara sa svim važnim političkim činiocima u Srbiji, a želio bih da dobijemo i širu međunarodnu podršku, a ne široku međunarodnu osudu - rekao je Vučić.

Dodik je ponovio za Vučićem.

-To je tačno tako, treba osigurati opću podršku. Predsjednik Vučić je rekao da ne želi da jedan tako važan dokument padne u završne dane predizborne kampanje u Beogradu pa da se svi ostrve na tu Deklaraciju i da ona izgubi, pa mislim da je on u pravu, da treba da je finaliziramo nakon beogradskih izbora - rekao je Dodik

Utvrđen je dakle novi datum, poslije beogradskih izbora 4. marta prošle godine.

A onda je famozna Deklaracija u potpunosti nestala i iz Dodikovog i iz Vučićevog govora.

Veliki srbijanski književnik Filip David, prije godinu i po, izjavio je kako nikome nije jasno šta zapravo znači ta najavljena Deklaracija o opstanku Srba.

-Međutim, sam naslov, a i ono što se naslućuje, neodoljivo podsjeća na famozni Memorandum Srpske akademije nauka i umjetnosti. Ali ovoga puta, što je dosta bizarno, ne zna se ko su sastavljači. Piše se u dubokoj tajnosti. Predsjednik SANU-a Vladimir Kostić izjavio je da Akademija nema nikakve veze s Deklaracijom niti učestvuje u njenom sastavljanju - kazao je tada David.

Svi su se onda mudro ušutili i više niko nikada nije spomenuo Deklaraciju. Niko nije pojasnio u čemu je problem i zašto je ona povučena?

Ne direktno, ali između redova, odgovor o naprasnom nestanku pompezno najavljivane Deklaracije dao je sam Vučić, što je dokaz da je izostala međunarodna podrška, zbog čega su se povukli na rezervne položaje.

Šta se ustvari željelo postići? Usvajanjem ove deklaracije, Srbija bi legalizirala i legitimizirala direktno uplitanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. A za takvo što, na žalost Dodikovu, a još više Vučićevu koji je sebe vidio kao "novo srpskog vožda", nisu dobili podršku niti Brisela niti Washingtona.

Deklaracija o opstanku Srba sadrži:

1. Pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličkog pisma
2. Pravo na izučavanje i njegovanje srpske kulture
3. Pravo na izučavanje srpske historije i njegovanje herojskih i slobodarskih tradicija srpskog naroda
4. Pravo na izučavanje nacionalne geografije
5. Pravo na očuvanje i zaštitu kulturno-histoprijskog nasljeđa srpskog naroda na njegovom kulturnom prostoru
6. Pravo na informiranje na srpskom jeziku

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.