open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Utvrđene ovogodišnje naknade za poticaj proizvodnje struje iz obnovljivih izvora
Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj, sjednici donijela Odluku kojom se utvrđuje iznos naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije (OIEiEK) za 2022. godinu, te jedinični iznos naknade.
10.01.2022. u 16:12
get url
text

- Ukupni iznos sredstava, odnosno potrebni iznos naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije u 2022. godini utvrđen je u visini od 25,2 miliona KM. Jedinični iznos naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije za 2022. godinu utvrđen je u visini od 0,0042 KM/kWh, bez PDV-a - saopćeno je nakon sjednice Vlade FBiH.

Napomenuli su da naknadu plaćaju svi krajnji kupci električne energije u FBiH i ona se iskazuje kao posebna stavka na računu za električnu energiju.

- Sredstva prikupljena po osnovu naknade za podsticanje su prihod Operatora za OIEiEK kojima on raspolaže i koristi ih za isplatu podsticajnog dijela iz garantovane cijene za proizvedenu električnu energiju privilegovanih proizvođača, pokrivanje/finansiranje troškova rada Operatora za OIEiEK i za plaćanje/pokrivanje troškova uravnoteženja/balansiranja elektroenergetskog sistema nastalih zbog odstupanja u vrijednostima planirane i proizvedene električne energije iz postrojenja OIEiEK - navedeno je u saopćenju.

Za prošlu godinu, prema odluci Vlade FBiH, utvrđena je naknada u visini 0,005072 KM/kWh, bez obračunatog PDV-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.