Nedjelja, 25.02.2024.
Uviđaj još traje
FOTO: Dževad Pašalić (Radio Gradačac)

Uviđaj u džamiji Husejnija u Gradačcu: Angažirana dva vještaka, sumnja se da je požar podmetnut

Uviđaj nakon požara u džamiji Husejnija, koji se dogodio jučer, nastavljen je danas pod pod nadzorom dežurnog tužioca. Iz Kantonalnog tužilaštva za Faktor je potvrđeno da postoji sumnja da je požar podmetnut.

VEZANI TEKST - Požar u Gradačcu: Vatra izbila na džamiji Husejniji

- Uviđaj u vezi s požarom u džamiji Husejniji u Gradačcu još je u toku. Na uviđaju su istražitelji Sektora kriminalističke policije MUP-a Tuzlanskog kantona, a na terenu je i vještak protivpožarne struke. Izdata je naredba za vještačenje po vještaku arhitektonske struke kako bi se utvrdiila šteta koja je izazvana - kaže Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva TK.

Radi se o građevini u strogom centru Gradačca u neposrednoj blizini Kule Husein-kapetana Gradaščevića, koji je i sagradio džamiju 1826. godine. Džamija Husejnija proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a nedavno je restaurirana.

- Provode se sve potrebne istražne radnje u cilju utvrđivanja okolnosti u vezi s nastankom požara. Po okončanju uviđaja i drugih potrebnih istražnih radnji ćemo biti u mogućnosti saopćiti više informacija - dodaje Arnautović.

Očevici kažu da je požar izbio jučer neposredno nakon što je klanjan podne namaz.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh