open-navfaktor-logo
search
Užareni duel
Uvrede i svađa u haotičnoj prvoj debati Bidena i Trumpa: Hoćeš li ušutjeti, čovječe?!
Prva debata Donalda Trumpa i Joea Bidena, dva kandidata na predsjedničkim izborima u SAD-u, održana je noćas u Clevelandu i bila je haotična.
30.09.2020. u 08:33
get url
text

Teme 90-minutne debate su bile sljedeće: Trumpovi i Bidenovi politički rezultati, Vrhovni sud, pandemija COVID-19, stanje ekonomije, rasizam i nasilje te integritet nadolazećih izbora. Kandidati su se sve vrijeme svađali i prekidali jedan drugoga u odgovorima. U tome je prednjačio Trump koji Bidenu nije dopuštao da u potpunosti odgovori na pitanja, te mu je ovaj u jednom trenutku rekao: "Hoćeš li ušutjeti, čovječe?!", no ni to nije omelo Trumpa da nastavi po svom.

Trump je potegao i pitanje Bidenovog sina te njegove poslove u Ukrajini i Rusiji, ali ga je i nazvao ovisnikom o kokainu. No, ni Biden nije ostao dužan te je Trumpa nazvao klovnom, rasistom i Putinovim pijunom. Biden je optužio Trumpa da dolijeva ulje na vatru rasnih nemira u SAD-u, na što je ovaj odgovorio da bi demokrate, ukoliko pobijede, uništile SAD.

Biden mu je rekao da je on najgori predsjednik ikad u SAD-u, te ga je nazvao lažovom. Kazao je i da Trump nema plan za odgovor na pandemiju, da nije rekao Amerikancima da je virus smrtonosan, kao i da je oklijevao poduzeti mjere. Trump je uzvratio Bidenu da je on bio među najgorim studentima, kazavši da SAD samo nekoliko sedmica dijeli od vakcine.

Bilo je riječi i o postavljanju novog sudije Vrhovnog suda. Trump je kazao da on ima pravo postaviti novog sudiju, dok je Biden istakao kako bi trebalo sačekati rezultat predsjedničkih izbora, da bi građani imali utjecaj na izbor sudije koji donosi odluke o najvažnijim pitanjima u zemlji. Kazao je Biden i kako se Trumpu žuri da postavljanjem novog sudije ukine Obamacare i ostavi milione Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja.

Na upit moderatora u vezi sa (ne)plaćanjem poreza, Trump je odgovorio da je zapravo platio milione dolara na ime poreza, što je u suprotnosti sa izvještajem objavljenom u New York Timesu u kome se navodi da je Trump za dvije godine platio samo 750 dolara poreza na prihode.

Rasprava o rasnim pitanjima bila je jednako užarena. Trump je ustvrdio da svi problemi potječu "od lijevog krila", a ne od desničara.

Moderator je kandidate pitao i hoće li priznati poraz te pozvati svoje pristalice da budu mirni, u slučaju da izgube izbore. Biden je odgovorio potvrdno kazavši da će poštovati volju birača, dok je Trump opet izrazio sumnju u glasanje putem pošte, te poručio svojim pristalicama da idu na birališta i pažljivo posmatraju šta se dešava.

Bilo je, dakako, i ličnih napada. Biden je svog sina koji je preminuo 2015. od raka nazvao herojem, a Trump je diskusiju skrenuo na drugog Bidenovog sina, optuživši ga da je zaradio milione u drugim zemljama, uključujući i Kinu, i to u vrijeme dok mu je otac bio potpredsjednik SAD-a.

Također, Trump je kazao i da je isti taj Bidenov sin izbačen iz vojske zbog upotrebe kokaina, što je ovaj demantovao. Potvrdio je da je njegov sin imao probleme sa drogom, ali da je to prevazišao te je ponosan na njega.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.