open-navfaktor-logo
search
"Sve po zakonu"
Uz aminovanje kolega iz VSTV-a: Tegeltija zaradio 44 hiljade maraka honorara za arbitražu
Milan Tegeltija, aktuelni predsjednik VSTV-a je prošle godine bio sudija-arbitar u najmanje tri predmeta, što je honorirano sa 44 hiljade maraka. Naravno, ni ovaj angažman po tumačenju Tegeltije i VSTV-a nije nezakonit
07.05.2019. u 20:26
get url
text

Tri firme tužile su "Puteve RS" po istom osnovu, za neisplaćeno održavanja puteva u 2017. godini. "Prijedorputevi" su potraživali 6,7 miliona, "Nevesinjeputevi" 850 hiljada te "Hercegovinaputevi" 620 hiljada. Sporovi su riješeni arbitražom.

Sudije-arbitri bili su isti u svim sporovima, Branislav Rakić, Slobodan Stanišić i Milan Tegeltija. Na osnovu prethodnog dogovora tuženog i tužitelja, koji daju saglasnost za izbor sudija-arbitara, pripalo im je po 44 hiljade maraka ukupne naknade za arbitriranje.

Pored dvojice advokata, Slobodana Stanišića i Branislava Rakića, aktuelnog predsjednika Advokatske komore RS, u sva tri spora sudija-arbitar bio je i Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a.

Tegeltija je za Žurnal potvrdio arbitriranje u ova tri spora. Očekivano, aktuelni saziv VSTV-a je već "pokrio" svog predsjednika.

- Visoki sudski tužilački savjet BIH je još, čini mi se 2017 god., nevezano za ove predmete o kojim me pitate, donio odluku da je dozvoljen angažman sudija kao arbitara u arbitražnim postupcima odnosno, da je angažman arbitra spojiv sa funkcijom sudije - tvrdi Tegeltija.

Odgovor na pitanje da li je kao sudija-arbitar bio angažovan u još nekim predmetima tokom 2017. i 2018. godine Tegeltija nije dao, ali ima tumačenje zašto je bio baš u ova tri predmeta.

- Pretpostavljam da su se stranke rukovodile visokom profesionalnosću i pravnim autoritetom arbitara - objašnjava bez imalo skromnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.