open-navfaktor-logo
search
Pisani odgovori
Varhelyi dobio "zeleno svjetlo" Evropskog parlamenta
Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta pozitivno je ocijenio pisane odgovore mađarskog kandidata za komesara za proširenje
18.11.2019. u 17:59
get url
text
Oliver Varhely

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta pozitivno je danas ocijenio pisane odgovore mađarskog kandidata za komesara za proširenje Olivera Varhelyija, čime su stvorene pretpostavke da nova Evropska komisija dobije potvrdu EP-a slijedeće sedmice.

Varheleyi je morao, nakon saslušanja prošle sedmice, na "popravni ispit", postavljena su mu dodatna pitanja na koja je morao u pisanom obliku odgovoriti do ponedjeljka u podne., prenosi Hina.

Dodatnim pitanjima zastupnici su tražili od njega odgovore kojima će se obavezati na potpunu nezavisnost od mađarske Vlade, predvođene premijerom Viktorom Orbanom.

Odbor za vanjske poslove je zadovoljan njegovim odgovorima, što znači da Varhelyi ne mora ići na dodatno saslušanje, što bi zakompliciralo planove da nova EK-a preuzme dužnost 1. decembra.

Velika Britanija, kojoj je produžen ostanak u Evropskoj uniji do kraja januara sljedeće godine, ne želi usred predizborne kampanje poslati kandidata za komesara, iako to predstavlja njenu obavezu koja proizlazi iz članstva u Uniji.

Evropska komisija je pokrenula postupak protiv Velike Britanije zbog povrede prava EU-a, s očitom namjerom da se na taj način osigura od eventualnih tužbi pred Sudom EU-a, jer je preuzela mandat u krnjem sastavu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.