open-navfaktor-logo
search
Politički forum
Varhelyi u Sarajevu: Ko želi da bude saveznik Evropske unije, ne ide u Rusiju
Komesar za susjedstvo i proširenje Evropske unije (EU) Oliver Varhelyi izjavio je danas u Sarajevu kako Bosna i Hercegovina zaslužuje biti dio EU-a, da u doba rata Rusije protiv Ukrajine EU treba sve svoje saveznike, ali i rekao da saveznici EU-a ne idu u Rusiju.
17.05.2023. u 13:51
get url
text

Varhelyi je u Sarajevu danas zajedno s predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto dopredsjedavao Političkim forumom na visokom nivou, kojem su učestvovali članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH i predstavnici klubova oba doma PSBiH, premijeri entiteta, premijeri kantona u Federaciji BiH i gradonačelnik Brčko Distrikta BiH.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka Varhelyi je rekao kako je danas ovdje jer je Bosna i Hercegovina zemlja kandidat za članstvo u EU.

- Kandidatski status predstavlja jedan izraz nadanja od EU-a i pokazatalj je da zemlja zaslužuje da bude dio EU-a, i ne samo da zaslužuje, naša su očekivanja da ona jednog dana postane članica. Vi sa svoje strane svjedočite jednom snažnom angažmanu i nadam se da će ovaj snažan angažman dovesti i do nekih konkretnih rezultata - rekao je Varhelyi.

Kazao je kako je sretan što može vidjeti napredak u radu novih saziva vlati na svim nivoima.

- Na nivou BiH u rekordnom roku, nezapamćeno je da je ovako brzo formirana vlast i da je usvojen budžet. Imamo formiranu vlast i budžet na nivou Federacije BiH i na drugim nivoima. Sve su to dodatne potvrde da je kandidatski status bio jedan snažan faktor i odigrao snažnu ulogu u svim ovim dešavanjima. Uvjeren sam i siguran da ovaj današnji susret predstavlja jednu istinsku prekretnicu u konkretnoj realizaciji svih inicijativa, 14 ključnih prioriteta, kao i preporuke 8+1, a to su reforme koje su kljucne za napredak BiH - rekao je Varhelyi, te dodao:

- Sada kada su zadaće jasno utvrđene nadam se da ćemo imati jednu bržu dinamiku. U ovakvim vremenima, u doba rata Rusije protiv Ukrajine nama trebaju svi naši saveznici zato je vrlo važno da danas uputimo jasne poruke iz Sarajeva.

Odgovarajući na pitanja novinara Varhelyi je naglasio kako vjeruje da će EU osnažiti svoj strateški pristup pomenutim temama, naglašavajući kako su prioriteti 8+1 vrlo jasni.

- Moram uputiti jednu poruku koja se odnosi ne samo na BiH, već na sve zemlje kandidate. Neće biti nikakvih prečica i popuštanja, to se na sve odnosi podjednako - rekao je Varhelyi.

Na pitanje u vezi s najavama predsjednika manjeg bh. entiteta RS Milorada Dodika o skorijoj posjeti Rusiji, odnosno koliko prisni odnosi Dodika s Vladimirom Putinom udaljavaju BiH od evropskog puta, Varhalyi je odgovorio kratko:

- Naši saveznici ne idu u Rusiju, to bi bio moj odgovor. Ko želi da bude naš saveznik ne ide u Rusiju.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto je rekla da su svi učesnici izrazili uvjerenje i optimizam da je to forma kroz koju trebaju raditi, te da je uvjerena da će na tom putu imati pomoć prijatelja iz Evropske unije (EU).

Na konferenciji za novinare nakon foruma Krišto rekla je da je ovaj Forum, poštujući ustavnu strukturu i mehanizam koordinacije, pravi način i signal kako BiH treba raditi.

- Današnjim Forumom BiH je iskazala svoje spremnost za europske integracije. Naravno, na ovom forumu mi smo jasno pokazali, a dobili i jasan signal od EU-a da je BiH mjesto u evropskoj porodici, ali i da je ona dio evropskih integracijskih procesa. Ali naravno svakako kroz taj dijalog jasno se pokazalo sve to što BiH treba iskazati. Jeste da nam je mjesto, pod broj jedan, unutar evropske porodice, ali BiH kroz sve ono što je dobila, na kraju kandidatski status u prošloj godini smo dobili kao što mi to kažemo kroz nekakvu retoriku, kao avans ili pak stvar nekog momenta i vremena, znamo da trebamo na tom putu ispuniti i određene uvjete - kazala je Krišto.

Istakla je da se danas vidjela spremnost svih političkih predstavnika spremnost za integracijske procese kroz ovakav dijalog.

- Prije svega, iskazana je spremnost da mi to radimo zbog nas, zbog osiguranja političke stabilnosti, zbog napretka u BiH, a i zbog kretanja unutar EU-a. Naravno i EU je kroz ove razgovore iskazao svoju spremnost da želi BiH, nakon ispunjavanja određenih uvjeta, pružiti svaki vid pomoći od finansijske, stručne i svake druge - rekla je Krišto.

Dodala je da je ohrabrena svim onim što su uradili do sada navodeći da su napravili veliki iskorak na tom evropskom putu.

Rekla je da su danas prošli kroz ono što je dalje fokus kako Vijeća ministara, tako i drugih nivoa vlasti, osam preporuka, provođenje ograničene reforme Ustava i izbornog zakonodavstva, odnosno 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.

- Danas kroz ovaj dijalog načelno usaglasili neku vrstu dinamike koju trebamo u konačnici usvojiti kroz naš koordinacijski mehanizam. To tijelo bi trebalo biti uskoro sazvano i nadam se da će u narednih mjesec dana biti pozvano obzirom da predsjedavam i da radimo na pripremi dnevnog reda i traženju termina - rekla je Krišto.

Odgovarajući na pitanja novinara, Krišto je rekla da se nada i vjerujem da smo sazreli i kao društvo, država, kao zajednica da mi na razini institucionalnog dijaloga i na razini dijaloga političkih lidera uz uvažavanje konsenzus i kompromisa radimo i donosimo odluke. Dodala je da se nada se da će i druga tijela učiniti sve da se stvari kreću naprijed.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.