Večeras sa akšam namazom ili sa zalaskom sunca nastupa 1. muharrem 1441. godine, nova hidžretska godina.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Fojnica Edin efendija Rojo podsjeća na značaj ovog datuma i početak računanja vremena po muslimanskom kalendaru.

- Allah dž.š. u Kur'anu u suri En Nisa kaže: "A onome ko napusti rodni kraj radi Allaha i Poslanika Njegova, pa ga stigne smrt, nagrada od Allaha njemu je sigurna". Ako bi musliman živio u sredini gdje ne bi mogao slobodno ispoljavati vjerske osjećaje, propisana mu je hidžra, preseljenje iz tog na bolje mjesto. Ovakva je bila hidžra Muhammeda a.s. i njegovih ashaba. Hidžra iz Mekke u Medinu, 622. godine po Isa a.s. je bila veliki i težak zadatak i ispit za ashabe i Muhammeda a.s. Bio je to ispit spremnosti na žrtvu na Allahovu dž .š. putu i provjera jačine njihova imana – kaže efendija Rojo.

Ističe kako se ovo smatra najvažnijim događajem za muslimane jer je promijenio tok historije čovječanstva.

- Hidžra nije značila samo oslobađanje od smutnji i izrugivanja, nego je imala značenje potpomaganja i saradnje na uspostavljanju temelja novog društva u sigurnoj zemlji – pojašnjava.

Novu hidžretsku godinu muslimani u BiH i širom svijeta obilježavaju u džamijama i tekijama, u svojim domovima, učenjem Kur'ana, mevluda, zikra, a u tradiciji u BiH je ostalo i da se pripremi halva.

Glavni imam MIZ Fojnica ističe  da se centralna svečanost u Fojnici održava u Šaban Ahmed efendijinoj, Čaršijskoj džamiji, večeras poslije akšam namaza.
- Vjernici će imati priliku uživati u mevludskom programu koji će proučiti imami MIZ Fojnica. Svim muslimanima želim sretnu i uspješnu 1441. hidžretsku godin, sa dovom Allahu dž.š. da nam podari snage, zdravlja i života, da Mu ibadetimo, slavimo Ga i veličamo, te na taj način osnažimo svoje vjerovanje u Njega. Amin – poručio je efendija Rojo.