open-navfaktor-logo
search
Edin ef. Rojo
Večeras nastupa 1441. hidžretska godina: Datum koji je promijenio tok historije čovječanstva
Svim muslimanima želim sretnu i uspješnu 1441. hidžretsku godin, sa dovom Allahu dž.š. da nam podari snage, zdravlja i života, da Mu ibadetimo, slavimo Ga i veličamo, te na taj način osnažimo svoje vjerovanje u Njega. Amin, poručio je efendija Rojo
30.08.2019. u 07:49
get url
text

Večeras sa akšam namazom ili sa zalaskom sunca nastupa 1. muharrem 1441. godine, nova hidžretska godina.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Fojnica Edin efendija Rojo podsjeća na značaj ovog datuma i početak računanja vremena po muslimanskom kalendaru.

- Allah dž.š. u Kur'anu u suri En Nisa kaže: "A onome ko napusti rodni kraj radi Allaha i Poslanika Njegova, pa ga stigne smrt, nagrada od Allaha njemu je sigurna". Ako bi musliman živio u sredini gdje ne bi mogao slobodno ispoljavati vjerske osjećaje, propisana mu je hidžra, preseljenje iz tog na bolje mjesto. Ovakva je bila hidžra Muhammeda a.s. i njegovih ashaba. Hidžra iz Mekke u Medinu, 622. godine po Isa a.s. je bila veliki i težak zadatak i ispit za ashabe i Muhammeda a.s. Bio je to ispit spremnosti na žrtvu na Allahovu dž .š. putu i provjera jačine njihova imana – kaže efendija Rojo.

Ističe kako se ovo smatra najvažnijim događajem za muslimane jer je promijenio tok historije čovječanstva.

- Hidžra nije značila samo oslobađanje od smutnji i izrugivanja, nego je imala značenje potpomaganja i saradnje na uspostavljanju temelja novog društva u sigurnoj zemlji – pojašnjava.

Novu hidžretsku godinu muslimani u BiH i širom svijeta obilježavaju u džamijama i tekijama, u svojim domovima, učenjem Kur'ana, mevluda, zikra, a u tradiciji u BiH je ostalo i da se pripremi halva.

Glavni imam MIZ Fojnica ističe  da se centralna svečanost u Fojnici održava u Šaban Ahmed efendijinoj, Čaršijskoj džamiji, večeras poslije akšam namaza.
- Vjernici će imati priliku uživati u mevludskom programu koji će proučiti imami MIZ Fojnica. Svim muslimanima želim sretnu i uspješnu 1441. hidžretsku godin, sa dovom Allahu dž.š. da nam podari snage, zdravlja i života, da Mu ibadetimo, slavimo Ga i veličamo, te na taj način osnažimo svoje vjerovanje u Njega. Amin – poručio je efendija Rojo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.