open-navfaktor-logo
search
Pretresi
Velika akcija FUP-a: Uhapšeno 16 osoba, za tri se još traga
Policijski službenici Federalne uprave policije od ranih jutarnjih sati provode zajedničku akciju sa Upravom policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, usmjerenu na procesuiranje osoba osumnjičenih za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet droga, nedozvoljeno držanje oružja i trgovinu ljudima.
19.05.2021. u 14:51
get url
text

Akcija kodnog naziva "Mreža IV" realizira se pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva ZDK, a u okviru nje su vršeni pretresi na 19 lokacija u Kaknju i dvije na području Ilijaša i Bihaća.

Uhapšeno je 16 osoba iz Kaknja, dok se za tri traga i radi se na njihovom lociranju, a riječ je o osobama inicijala S. S., (1980) iz Bihaća, S. D. (1993) iz Kaknja i C. E.(1983) iz Zenice.

U današnjoj akciji uhapšeni su: K. M.(1982), N. A. (1990), F. D. (1972), R. V. (1993), P. S. (1977), S. A. (1984), K. E.(1982). A. V.(1993), G. N. (1993), B. V. (1978), A. J. (1970), T. M. (1988), K. A.(1982), R. E. (1992), C. M.(1995) i Š. H. (1989).

- U toku je sprovođenje uhapšenih u službene prostorije Uprave policije MUP-a ZDK, gdje će nad istim biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu, biti predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona - saopćeno je iz FUP-a.

VEZANI TEKST - Velika policijska akcija: Pretresi na 19 lokacija u Kaknju i dvije u Ilijašu i Bihaću

Tokom pretresa je pronađena i oduzeta određena količina droge, upakovane i pripremljene za uličnu prodaju, veći broj mobitela, digitalne vage za precizna mjerenja, oružje, municija...

- Pretresi objekata i osoba na navedenim lokacijama vršeni su s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode lica koja se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela. Nadalje, tokom provođenja operativne akcije, u prethodnom periodu dostavljeni su nadležnom tužilaštvu izvještaji o počinjenom krivičnom djelu protiv 39 osoba zbog počinjenih krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga - saopćeno je.

Prema operativnim saznanjima, prikupljenim tokom akcije, osobe koje su osumnjičene su od juna 2020. godine do maja 2021. godine, na području ZDK nabavljale, prometovale i prodavale opojne droge krajnjim konzumentima.

{$galerijaFotografija}

Također, u okviru ove akcije je Kantonalnom tužilaštvu ZDK dostavljen izvještaj protiv tri osobe, koje su također meta ove akcije, a koja se sumnjiče za trgovinu ljudima. Radi se o osobama inicijala C. M. (1995), Š. H. (1989) iz Kaknja i D. R. (1975) iz Ilijaša.

- Tokom jutrošnjih aktivnosti, dvije osobe koje se sumnjiče za navedeno krivično djelo su uhapšene na području Kaknja, C. M. i Š. H., dok se za trećim osumnjičenim intenzivno traga. Prema operativnim saznanjima, prikupljenim tokom navedene akcije, navedene osobe su od avgusta 2020. godine do aprila 2021. godine, na području Zeničko-dobojskog kantona i drugim područjima, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, organizovale grupu za prosjačenje, uglavnom djecu, te ih korištenjem metoda psihičkog i fizičkog zlostavljanja svakodnevno prisiljavale na prosjačenje - navedeno je u saopćenju.

Istaknuto je da su značajnu podršku pružili Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo i Uprava policije MUP-a Unsko-sanskog kantona, kao i Kazneno-popravni zavod Zenica.

Oduzeti predmeti u akciji FUP-a Mreža 4, 19. maj 2021.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.