Krađa podataka

Velika Britanija kaznila Facebook sa 567.000 eura

Objavljeno: 25.10.2018. u 18:46

 Ured komesara za informisanje zaključio je da je Facebook dopustio ozbiljno kršenje zakona u ovom slučaju

Velika Britanija je kaznila kompaniju Facebook sa 500.000 funti, ili 567.000 eura, zbog njegove uloge u skandalu koji je izbio zbog krađe privatnih podataka u koji je bila umiješana britanska kompanija Cambridge Analytica.

Ured komesara za informisanje (ICO) zaključio je da je Facebook dopustio ozbiljno kršenje zakona u ovom slučaju.

Iz ICO-a su naveli da je Facebook dopustio pristup privatnim podacima korisnika bez njihovog konkretnog pristanka.

- Između 2007. i 2014. godine Facebook je nepravilno obrađivao lične podatke korisnika, dopuštajući onima koji su pravili aplikacije pristup podacima korisnika bez njihovog dovoljno jasnog pristanka i dopuštao je pristup čak i ako korisnici nisu skinuli aplikaciju - navodi se u saopćenju ICO-a.

Dodaje se i kako je Facebook propustio osigurati da lični podaci budu zaštićeni jer nije proveo odgovarajuće provjere aplikacije i ljudi koji su radili na izradi aplikacija.

Komesarka za informisanje Elizabeth Denham je također istakla da Facebook nije uspio zaštititi "privatnost svojih korisnika".
 

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije