open-navfaktor-logo
search
Uspješna vakcinacija
Velika Britanija popušta mjere, sve starije od 18 godina planiraju vakcinisati do jula
Velika Britanija preduzima još jedan mali korak izlaska iz restriktivnih mjera u vrijeme kada s oprezom posmatra novi val virusa koji trenutno obuzima Evropu.
28.03.2021. u 15:54
get url
text

Budući da je stopa vakcinacije u Ujedinjenom Kraljevstvu protiv COVID-19 nadmašila onu u zemljama Evropske unije, premijer Boris Johnson ublažava oštru poruku "ostanite kod kuće" koja je imala negativan efekat na svakodnevni život - i držala virus pod kontrolom - gotovo tri mjeseca.

Od ponedjeljka će u Engleskoj biti zamijenjen porukom da se ograničeno kreću.

Ljudima će biti dozvoljeno da se sastaju u grupama od šest osoba na otvorenom i mogu nastaviti sportove na otvorenom poput košarke, tenisa i golfa, javlja AP.

Ostali dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva - Škotska, Wales i Sjeverna Irska - poduzimaju uglavnom slične korake.

U Walesu se hiljade ljudi okupilo na plažama i mjestima za relaksaciju, nakon što su vlasti ukinule ograničenja putovanja koja vrijede od decembra.

Stroge restrikcije u poslovnom i društvenom životu nametnuta tokom tri lockdowna u protekloj godini imala su široku podršku javnosti, iako su uznemirila neke zastupnike u Johnsonovoj Konzervativnoj stranci, koji tvrde da su ekonomski, demokratski i ljudski troškovi veći od koristi.

Većina neesencijalnih preduzeća i dalje je zatvorena, zajedno sa pubovima, restoranima, teretanama, kino dvoranama, pozorištima, muzejima i sportskim stadionima.

Milioni radnika su izgubili poslove, a vlada je isplatila veći dio njihovih plata.

Velika Britanija zabilježila je više od 126.000 smrtnih slučajeva od COVID-19, što je najveći udio u Evropi.

Iako mnoge evropske nacije bilježe novi porast pandemije, Velika Britanija računa na brzi program masovne vakcinacije koji će joj pomoći da ukine restrikcije.

Gotovo 30 miliona ljudi, što čini 56 posto svih odraslih, do sada je primilo prvu dozu vakcine.

Velika Britanija ima za cilj da svima koji imaju više od 18 godina da prvu dozu do jula, a druge doze će dati u roku od 12 sedmica od prve.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.