open-navfaktor-logo
search
Rigorozne mjere
Velika Britanija uvodi doživotnu robiju za vozače koji skrive smrt druge osobe
Vladajuće političke stranke u Velikoj Britaniji spremaju se za usvajanje zakona kojim će doživotna robija biti izricana za vozače koji budu koristili mobilne telefone i tako uzrokovali saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodima.
14.09.2020. u 14:38
get url
text

Medijska kuća BBC javlja da će se pred zastupnicima britanskog parlamenta početkom naredne godine naći prijedlog zakona koji predviđa visoke kazne za osobe koje uzrokuju saobraćajne nesreće korištenjem mobilnih telefona ili prekomjernom brzinom.

Doživotne zatvorske kazne predviđene su za vozače koji uzrokuju nesreće sa smrtnim ishodima i to zbog korištenja mobitela, prekomjernom brzinom ili utrkivanjem sa drugim učesnicima u saobraćaju.

Ista kazna nacrtom će biti predviđena i za vozače koji budu pod dejstvom droge i kao takvi izazovu nesreće sa smrtnim ishodom.

Prema važećim zakonima u Velikoj Britaniji za takva djela vozačima u toj zemlji prijete zatvorske kazne u trajanju do 14 godina.

Novim zakonom u izradi je zatvorska kazna predviđena i za vozače koji zbog nemara ili nepažnje izazovu nesreće sa teže povrijeđenim osobama.

Trenutno su za takva djela predviđene isključivo novčane kazne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.