open-navfaktor-logo
search
Ispred suda
Veliki broj predstavnika medija, porodice žrtava u Hagu čekaju presudu Mladiću
Uoči izricanja konačne presude haškom optuženiku Ratku Mladiću ispred zgrade suda okupio se veliki broj predstavnika medija i građana.
08.06.2021. u 14:44
get url
text

Ispred zgrade suda istaknute su i brojne zastave s ljiljanima na kojima su ispisana imena brojnih bh. gradova u kojima su počinjeni zločini tokom rata 1992-1995.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida, uoči drugostepene presude Ratku Mladiću, govorio je o očekivanjima od današnje presude.

- Mi se nadamo da ono što je Tužilaštvo priložilo u žalbenom postupku biti dovoljno da se presudi i genocida u drugim općinama u BiH - rekao je Tahirović.

Dodao je kako u svakom slučaju predstoji nastavak borbe za procesuiranje nižih nivoa vlasti tzv. Srpske Republike koji su još uvijek na slobodi.

Predstavnica udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Kada Hotić kazala je kako se nada da će biti potvrđena doživotna kazna Mladiću.

- Nadamo se da će ostati doživotna kazna jer to bi bila jedina satisfakcija za žrtve genocida - kazala je Hotić.

Konačna presuda Ratku Mladiću, prvostepeno osuđenom ratnom zločincu, pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS) u Hagu biće objelodanjena danas. Prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prije četiri godine, Mladić je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti u 15 opština u Bosni i Hercegovini, opsadu, snajpersko djelovanje i terorisanje građana Sarajeva od 1992. do 1995. i držanje pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardovanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.