-Zajednički vojni manevri "Zapad 2021" (Запад-2021) u kojima učestvuju Rusija i Bjelorusija sa svojim saveznicima počinju 10. septembra i održavaju se na četiri bjeloruska i devet ruskih poligona. Ukupno će učestvovati do 200.000 vojnika, a pored Rusije i Bjelorusije učestvuju još vojnici iz Armenije, Kazahstana, Tadžikistana, Indije, Kirgizije, Mongolije, Srbije i Šri Lanke.

Naziv manevara "Zapad 2021" potiče još iz vremena Sovjetskog Saveza kada je Maršal SSSR-a Nikoali V. Ograkov shvatajući sve veću ulogu tzv. meke moći, u vrlo zategnutoj situaciji u tom razdoblju hladnog rata, predložio tadašnjem politbirou organizovanje velikih vojnih manevara pod nazivom "Zapad 81", što je i prihvaćeno - podsjeća u razgovoru za Faktor vojni analitičar Nedžad Ahatović. 

Sovjetska armija je, nastavalja on, osam dana držala u neizvjesnosti čitav svijet, jer je zbog nereda i nestabilnosti u tadašnjoj Poljskoj smatrano da će se ti manevri pretvoriti u invaziju Poljske po ugledu na slične aktivnosti SSSR-a tokom invazije Čehoslovačke 1968. godine.

- Između 100.000 i 150.000 sovjetskih vojnika, 20.000 tenkova i oklopnih transportera, 750 borbenih letjelica svih namjena i 300 borbenih plovila tutnjalo je u pribaltičkoj regiji i u Baltičkom moru tih septembarskih dana 1981. godine. Iz baza je pokrenuto 25 sovjetskih moto-streljačkih divizija, a posade mobilnih interkontinentlanih balističkih raketa SS-20 sa nukelarnim bojevim glavama dometa preko 11.000 km uvježbavale su zauzimanje vatrenih položaja i ispaljivanje raketa prema ciljevima NATO-a. Najveća panika u NATO štabu u Monsu nastala je kada je došla informacija da je nekoliko željezničkih kompozicija svaka sa preko 400 vagona u koje je ukrcano više od 5.000 oklopnih vozila, samohodne artiljerije i tenkova sa ljudstvom iz Ukrajine krenulo prema Istočnoj Njemačkoj. Borbena gotovost svih vojnih efektiva NATO-a u Evropi, Kanadi i SAD-u podignuta je momentalno na veći nivo, a svaki dalji pokret sovjetske armije posmatran je na zapadu sa velikom zebnjom. Upravo je to taj efekat kojeg je maršal Ograkov želio postići kod svojih zapadnih suparnika, a tih se dana Putin sjeća sa velikom nostalgijom i sa sličnim vojnim aktivnostima želi da i danas u 21. stoljeću impresionira i prepadne NATO i Zapad - navodi on.   

Umjesto Varšavskog ugovora, naglašava naša sagovornik, danas je na sceni ruski vojni savez ODKB (Organizacija Ugovora o Kolektivnoj Bezbjednosti), a svake dvije godine odvija se vježba tzv. kolektivnih snaga za brzo djelovanje ODKB-a koja se zadnji put održala 2017. godine simbolično pod istim nazivom "Zapad 2017".

- Interesantno je istaknuti da Srbija direktno učestvuje u vojnim manevrima "Zapad 2021" iako je vojno neutralna. Kao i vježba američke vojske "Branilac Evrope 21" u kojoj su pored zemalja članica NATO-a zajedno sa vojskom SAD-a učestvovale Ukrajina, Gruzija, Kosovo i BiH, vojni manevri „Zapad 21“ šalju istovjetnu poruku koji su to strateški vojni interesi Ruske Federacije na Zapadnom Balkanu i Centralnoj Aziji. Ono što je kuriozitet ovogodišnjih manevara "Zapad 21" i što će biti pored ostalih noviteta premijerno prikazano od naoružanja i vojne opreme je ruski tenk robot URAN – 9 koji predstavlja uvođenje vještačke inteligencije pored zračnog prostora sada i u kopneni dio odvijanja borbenih dejstava. URAN-9 je tzv. UGCV Unmaned Ground Control Vehicle sa kojim se upravlja bežičnom vezom na daljinama od 3 do 6 km. Vozilo je malih dimanzija 5,1 metar dužine i 10 tona težine, dostano je oklopljeno i naoružano audio-vizuelnim uređajima za osmatranje danju i noću, protuavionskim i protivtenkovskim vođenim raketama, mitraljezima 7,62 mm uz razne kombinacije kupola sa mitraljezima 14,5 ili 12,7 mm, a može se montirati i potpuno stabilizirani brzometni top kalibra 30 mm - pojašnjava Ahatović i zaključuje: 

- Iako kod odvijanja ovakvih masovnih vojnih manevara izostaje taj efekat zebnje i straha od prije 40-tak godina zbog drugačijeg političkog ambijenta, poruke koje se šalju sa ovakvim ratnim igrama ipak imaju svoju težinu posebno za zemlje Zapadnog Balkana. Jasno je da Srbija igra značajnu ulogu u vojnim razigravanjima raznih scenarija Ruske Federacije u Evropi u sklopu njihovih strateških planova za velika vojna djelovanja koja uključuju upotrebu strategijske avijacije daljeg djelovanja i korištenje nuklearnih ubojnih sredstava. Sve to daje specifičnu političku težinu Srbiji koja se zahvaljujući toj i takvoj podršci Rusije i ponaša kao policajac u našem regionu. S toga treba biti jako oprezan kod davanja ocjena da se sukobi na Balkanu ne mogu ponoviti i da je Milorad Dodik sklon blefiranju – što bi naš narod kazao sve do jednom...