open-navfaktor-logo
search
Austrijska agencija APA
Vijeće EU: Potvrđeno postojanje dokumenta koji je povezan sa slovenačkim "non paperom"
Vijeće Evropske unije (EU) potvrdiolo je Austrijskoj novinskoj agenciji (APA) da postoji dokument koji je povezan sa slovenačkim "non paperom" o promjeni granica na Zapadnom Balkanu.
04.06.2021. u 21:49
get url
text
Janez Janša s kolegama iz EU

Ipak, sadržaj dokumenta nije otkriven, jer bi mogao ugorziti međunarodne odnose, prenosi slovenačni portal 24ur.si.

APA je poslala upit u kojem traži da se predoče "bilo kakvi dokumenti, na bilo kojem jeziku, koji imaju veze s navodnim slovenačkim 'non paperom' ili slovenačkom inicijativom o promjeni granica na Zapadnom Balkanu i povezanim diskusijama".

Press ured Vijeća EU odgovorilo je da Generalni sekretarijat Vijeća EU "identificirao samo jedan dokument" koji je zadovoljavao kriterij iz upita.

Nakon što su razmotrili upit odlučili su da ne dozvole uvid u sadržaj dokumenta, na osnovu direktive po kojoj institucije imaju pravo na to ukoliko će biti "ugrožen javni interes".

Navodni slovenački dokument podigao je mnogo prašine sredinom aprila. Ovaj neoficijelni dokument predlaže promjenu granica na Zapadnom Balkanu, u sklopu okončanja raspada Jugoslavije. Između ostalog, u tom procesu podrazumijeva raspad BiH i ujednjenje Kosova i Albanije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.