Godišnji izvještaj

Vijeće Evrope: Govor mržnje i ksenofobija postali opći problem u Evropi

Objavljeno: 11.06.2019. u 22:32

U godišnjem izvještaju Komisije protiv rasizma i netolerancije (ECRI) upozorava se na tjeskobu i strahove građana zbog globalnih političkih i ekonomskih promjena sve više iskorištavaju oni koji za sve krive migrante i manjinske zajednice

FOTO: Arhiv

Stručna grupa Vijeća Evrope objavila je da su govor mržnje i ksenofobija postali opći problem u Evropi, javlja Anadolu Agency (AA).

U godišnjem izvještaju Komisije protiv rasizma i netolerancije (ECRI) upozorava se na tjeskobu i strahove građana zbog globalnih političkih i ekonomskih promjena sve više iskorištavaju oni koji za sve krive migrante i manjinske zajednice.

Komisija, također, upozorava na građanske inicijative koje izazivaju podjele u grupe i na ideologije koje govore o nepodudarnosti različitih etničkih, nacionalnih i vjerskih grupa.

- To nisu stavovi samo marginalnih političara, nego sve više uzimaju maha u mnogim političkim strankama i nacionalnim vladama - navodi ECRI.

U izvještaju se dodaje da su se Evropom u 2018. godini proširili islamofobija i mržnja prema strancima, dok je antisemitizam trajan problem.

Navodi se da su ksenofobija, populizam i govor mržnje u Evropi prošle godine imali utjecaj i na politiku.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije