Kako je saopćeno, nije bilo konsenzusa za ove dvije rezolucije te će se Vijeće ministara BiH o ovome izjasniti u drugom krugu glasanja.

Rezolucije se odnose na obustavu i izmjenu pristupa resursima EBRD-a za Rusku Federaciju i Bjelorusiju.

Rok do kojeg Bosna i Hercegovina mora glasati je 1. april i na to su danas ukazali specijalni predstavnik EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler i predstavnici osam ambasada država EU, kada su Bevandi uručili demarš, odnosno stav EU-a u vezi glasanja o rezolucijama.

- Kako je istaknuto tokom sastanka (Bevande i ambasadora), rezolucije se odnose na to da EBRD neće provoditi nove operacije/kredite niti tehničku pomoć u Ruskoj Federaciji i Bjelorusiji, a po mogućnosti obustavit će ili otkazati isplatu tranši u već postojećim operacijama za ove države - saopćeno je danas iz Bevandinog kabineta.

Sastanak je upriličen uoči sjednice Vijeća ministara.

Bevanda je na sastanku naglasio da je saradnja s EBRD-om od izuzetnog značaja za BiH i da je riječ o jednom od kreditora koji finansira milionske projekte na području cijele BiH te da će u okviru svojih nadležnosti i kapaciteta nastojati da se ispune rokovi zadati u EBRD-u.