open-navfaktor-logo
search
Napeta situacija
Vijeće NATO - Rusija zasjedalo prvi put od 2019. godine: Odnosi na najnižem nivou nakon Hladnog rata
Vijeće NATO - Rusija sastalo se danas u Briselu i to prvi put od 2019. godine kako bi razgovaralo o pitanjima kao što su sigurnost Evrope i napeta situacija nakon gomilanja ruskih snaga na ukrajinskoj granici.
12.01.2022. u 12:20
get url
text

Sastankom, koji se održava u sjedištu NATO-a, predsjedava generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Delegaciju Rusije predvode zamjenik ministra vanjskih poslova Alexander Grushko i zamjenik ministra odbrane Alexander Fomin.

Pored stalnih izaslanika NATO saveznika u Briselu, sastanku prisustvuje i zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman.

Na Vijeću NATO - Rusija razmatraju se pitanja poput tenzija koje su nastale nakon raspoređivanja oko 100.000 ruskih vojnika na ukrajinskoj granici i prijedloga sigurnosnih garancija u Evropi koje Rusija nudi Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-u.

SAD i NATO su proteklih mjeseci u više navrata upozoravali Rusiju da ne napada Ukrajinu, prijeteći da će takva situacija imati ozbiljne posljedice i visoku cijenu. Većina zapadnih zemalja najavljuje oštre ekonomske, finansijske i političke sankcije Rusiji u slučaju napada na Ukrajinu.

Rusija, s druge strane, navodi da nema namjeru da napadne Ukrajinu. U svojim prijedlozima za sporazume o sigurnosnim garancijama SAD-u i NATO-u, Rusija traži zaustavljanje širenja NATO-a na istok i uključivanja zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza u NATO.

Među zahtjevima koji su upućeni SAD-u su da ne uspostavljaju vojne baze u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza i državama koje nisu članice NATO-a, da ne koriste njihovu infrastrukturu za obavljanje bilo kakvih vojnih aktivnosti i da ne sarađuju s tim zemljama.

Prijedlog Rusije također uključuje odredbe o nerazmještanju nuklearnog oružja izvan nacionalne teritorije svake zemlje i za povlačenje takvog oružja koje je raspoređeno izvan nacionalne teritorije.

Nakon povećanja ruskog vojnog prisustva na ukrajinskoj granici posljednjih mjeseci, tenzije između NATO-a i Rusije su porasle, a odnosi su pali na najniži nivo nakon Hladnog rata. U okviru diplomatskih inicijativa pokrenutih nakon toga, u Ženevi su prije dva dana održani sastanci između zamjenika ministara vanjskih poslova SAD-a i Rusije.

Prvi put od 2019. godine Rusija je pozitivno odgovorila na poziv generalnog sekretara NATO-a Stoltenberga za održavanje sastanka Vijeća NATO - Rusija. Sastanci vijeća, koji su bili prekinuti na neko vrijeme zbog ruske ilegalne aneksije Krima 2014. godine, nastavljeni su 2016, ali se nije sastajalo od dva sastanka iz 2019.

Od današnjeg sastanka se ne očekuju konkretni rezultati. Stoltenberg je u izjavi na kraju sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a održanog prošle sedmice rekao da ne bi bilo realno očekivati ​​trenutne rezultate od razgovora koji će se ove sedmice voditi sa Rusijom o sigurnosti Evrope. NATO ima za cilj da započne seriju sastanaka sa Rusijom kako bi razgovarali o važnim pitanjima.

O sličnim temama će diplomate i sutra razgovarati u Beču na sastanku Stalnog vijeća Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.