open-navfaktor-logo
search
Subvencioniranje plina
Vijeće za državnu pomoć BiH: Preduzet ćemo zakonske mjere protiv Vlade KS
Kako do danas Vlada Kantona Sarajevo nije postupila po našem zahtjevu, na narednoj sjednici Savjeta ćemo razmotriti preduzimanje zakonskih mjera i radnji u svrhu ocjenjivanja usklađenosti potencijalne državne pomoći sa Zakonom, navode iz Vijeća
26.08.2019. u 21:23
get url
text

Vijeće za državnu pomoć BiH u julu je uputilo Vladi Kantona Sarajevo Zahtjev za podnošenje prijave državne pomoći, a koje se tiče usvojenih zaključaka Vlade i Skupštine KS o subvenciji potrošača prirodnog gasa.

Iz Vijeća su od Vlade KS tražili da u skladu sa članom 12. Zakona o sistemu državne pomoći u Bosni i Hercegovini pojedinačnu državnu pomoć u obliku subvencije prijave Savjetu u svrhu ocjenjivanja usklađenosti iste sa Zakonom. 

- Između ostalog, predmetnim aktom smo uputili Vladu Kantona Sarajevo da je odredbom člana 5. stav (3) Zakona propisano da je državna pomoć dodijeljena protivno odredbama Zakona, odnosno bez ili protivno odredbama odluke Savjeta, nezakonita i mora se izvršiti povrat iste. Kako do danas, Vlada Kantona Sarajevo nije postupila po našem zahtjevu, na narednoj sjednici Savjeta ćemo razmotriti preduzimanje zakonskih mjera i radnji u svrhu ocjenjivanja usklađenosti potencijalne državne pomoći sa Zakonom – navode iz Vijeća za državnu pomoć BiH.

Podsjećamo, iz Vijeća su isticali kako su protiv usvojenih zaključaka Vlade KS i Skupštine KS kojom se određuju subvencije potrošačima prirodnog gasa na način dodjele subvencije svim kupcima prirodnog gasa.

- Ova subvencija se dodjeljuje neodređenom broju građana i privrednih subjekata čime se narušava tržišna konkurencija davanjem prednosti jednom subvencioniranom energentu u odnosu na druge energente – naveli su ranije iz Vijeća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.