open-navfaktor-logo
search
Grad Sarajevo
Vijećnici odlučili ko su dobitnici Šestoaprilske nagrade
Gradsko vijeće Sarajeva na današnjem nastavku sjednice od 5. marta odlučilo je o tome ko su dobitnici Šestoaprilske nagrade za 2021. godinu.
08.03.2021. u 15:04
get url
text

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na 48. sjednici, održanoj 5. marta, kojom je predsjedavao Igor Gavrić, razmotrilo je te jednoglasno usvojilo Izvještaj o radu Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2021. godini. Predsjedavajući Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva Velija Katica, u svom izlaganju, upoznao je gradske vijećnike o radu Odbora. Uz Izvještaj je Gradskom vijeću Odbor uputio i utvrđene prijedloge za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2021. godini.

Odbor je predložio Gradskom vijeću na razmatranje i konačno odlučivanje dva kandidata za doprinos u oblasti nauke i obrazovanja (prof. dr. Arzija Pašalić i prof. dr. Mehmed Bublin), dva kandidata za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti (prof. Asim Horozić i prof. Halid Kuburović), dva kandidata za doprinos u oblasti sporta (Islam Đugum i Lejla Tanović) i dva kandidata za doprinos u drugim oblastima rada i stvaralaštva (Senada Kreso i Fra Ivo Marković). Za doprinos iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite predložen je jedan kandidat (Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo "Oaza").

Danas je nastavljen rad 48. sjednice, na kojoj su se gradski vijećnici, tajnim glasanjem, odlučili da su dobitnici Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2021. godini prof. dr. Arzija Pašalić za doprinos u oblasti nauke i obrazovanja, prof. Asim Horozić za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti, Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo "Oaza" za doprinos u oblasti zdravsta i socijalne zaštite i fra Ivo Marković za doprinos u drugim oblastima rada i stvaralaštva.

Kandidati predloženi za doprinos u oblasti sporta nisu dobili potrebnu većinu glasova gradskih vijećnika. Dobitnici nagrada će se promovirati i nagrade će im uručiti gradonačelnik i predsjedavajući Gradskog vijeća na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, saopćio je Grad Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.