open-navfaktor-logo
search
Uče Bosanski jezik
Virtuelni obilazak "Tunela spasa" za učenike srednje škole iz Australije
U organizaciji JU Fond memorijala Kantona Sarajevo jučer je organiziran virtuelni obilazak "Tunela spasa" za učenike iz Melburna koji kao izborni predmet uče bosanski jezik.
08.09.2021. u 17:15
get url
text

Fondu se prije nekoliko dana obratila nastavnica bosanskog jezika Sada Makaš iz te australijske škole za pomoć pri izradi maturskih radova učenika.

Australija je priznala bosanski jezik i time je omogućeno da ga učenici biraju i uče kao izborni predmet u srednjim školama, pa je ova nastavnica odlučila da tema učeničkih maturskih radova za ovu godinu bude "Tunel spasa", čime uz očuvanje bosanskog jezika želi od zaborava sačuvati i jako bitan dio recentne historije Bosne i Hercegovine.

- Kako je Fond memorijala ustanova kojoj je jedan od primarnih zadataka njegovanje kulture sjećanja i tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata kao i edukacija mladih generacija rado smo se odazvali pozivu, te s nastavnicom Sadom Makaš organizovali virtuelnu posjetu "Tunelu spasa" putem Zoom aplikacije, kroz koju su naši uposlenici učenicima, ali i zainteresovanim roditeljima, pokazali sve dijelove Spomeničkog kompleksa Tunel D-B, uz stručno vodstvo naših vodiča - kazao je direktor Fonda Ahmed Kulanić.

Nakon virtualnog obilaska učenicima je ostavljena mogućnost da postavljaju pitanja i razgovaraju s uposlenicima koji su prolazili kroz Tunel u ratnom periodu, saopćeno je iz Fonda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.