open-navfaktor-logo
search
Po nalogu Tužilaštva
Više od 250 policajaca na terenu: Akcija "Wolf" protiv krijumčara cigareta
Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine provodi se akcija kodnog naziva "Wolf".
16.12.2020. u 08:03
get url
text

Akcija je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje osoba osumnjičenih za nezakonit promet velike količine akciznih proizvoda. U akciji koju koordinira tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, na terenu učestvuje više od 250 službenika Granične policije Bosne i Hercegovine i MUP-a Republike Srpske.

Ovo je jedna od najopsežnijih akcija u borbi protiv nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda, kojima počinitelji ostvaruju veliku nezakonitu imovinsku korist, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Pretresi se obavljaju na 17 lokacija.

- Prvi put je na ovakav način ostvarena saradnja između policijskih agencija pod nadzorom Tužilaštva BiH i po naredbama Suda BiH. Zadokumentirano je više krivičnih djela organiziranog krijumčarenja i rasturanja cigareta stranog porijekla bez akciznih markica uz učešće većeg broja osoba organiziranih u međusobno povezane kriminalne grupe, koje imaju jasno definiranu organizaciju posla u kojoj su uloge članova uglavnom podijeljene, na organizatore, dobavljače, vozače, čistače, kupce i saučesnike u krijumčarenju i rasturanju cigareta. Ovako organizirane kriminalne grupe su se međusobno povezivale u kriminalnu mrežu koja se protezala od Crne Gore do BiH s ciljem obavljanja istovrsnih krivičnih djela krijumčarenja i rasturanja cigareta - naveli su iz Granične policije BiH.

Više informacija bit će poznato tokom dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.