Banja Luka

Višković i Palmer razgovarali o privrednom ambijentu u RS-u, političkim temama

Objavljeno: 15.06.2019. u 11:21

Rečeno je i da su kompanije iz SAD-a zainteresovane za ulaganje i poslovanje u RS, te da firma NCR, koja radi i zapošljava u tom bh. entitetu, ima pozitivna iskustva

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Radovan Višković razgovarao je danas u Banjoj Luci sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za evropska i evroazijska pitanja Matthewom Palmerom o političkim, ekonomskim i sigurnosnim temama, s osvrtom na migrantsku krizu, saopćeno je iz entitetske vlade.

Višković je predstavio prioritetne aktivnosti koje provodi Vlada po pitanju unapređenja privrednog ambijenata, privlačenja investicija, podrške realnom sektoru, a sve s ciljem povećanja zarade radnika i radnih mjesta.

Također, istaknuto je da je u paralamentarnu proceduru ovih dana upućeno 38 zakonskih rješenja koja se odnose na podršku, olakšice pri ulaganju i zapošljavanju u realnom sektoru, te da je među zakonskim rješenjima i Zakon o podsticajima koji ima podršku privredne zajednice i sindikata.

Rečeno je i da su kompanije iz SAD-a zainteresovane za ulaganje i poslovanje u RS, te da firma NCR, koja radi i zapošljava u tom bh.entitetu, ima pozitivna iskustva.

Entitetski premijer je istakao da je Vlada RS-a opredjeljena za saradnju sa svima na partnerskim odnosima i da su sve vladine službe otvorene i na raspolaganju svim zainteresovanim investitorima, te da neformiranje Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH ima, kako je naveo, negativne posljedice po pitanju provođenja neophodnih reformi i aktivnosti, prije svega u ekonomskom i privrednom sektoru.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije