Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković se, osam dana nakon što je Capital otkrio da je Republika Srpska izgubila 90 miliona maraka u arbitražnom sporu, udostojio da iznese svoj stav, a i to tek na insistiranje novinara.

Prema njegovom mišljenju, iako je riječ o izvršnoj presudi i dalje će se tražiti pravni lijek, a kako je otkrio angažovani su stručnjaci iz regiona od kojih se očekuje nekakav koristan savjet.

- Vlada Republike Srpske još nije razmatrala odluku Arbitražnog suda u Vašingtonu. Ukoliko bez argumenata uđemo u arbitražne sporove na presuđeni iznos biće uračunate kamate, a u narednih 15 dana imaćemo mišljenje stručnjaka - rekao je Višković.

Odgovornost prebacuje na Vladu koja je 2006. godine dodijelila koncesiju Vijaduktu.

- Kada dobijemo pravno mišljenje, pokrenut ćemo odgovornost svih koji su učestovali u dodjeli koncesije, pa do njenog raskida. Ne može RS-a ili Elektroprivreda platiti ovoliku štetu, a da nema odgovornosti - istakao je Višković.

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je HES Vrbas, koji je trebalo da gradi hidroelektranu na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora.

Kako dogovora nije bilo, većinski vlasnik HES-a, slovenački Vijadukt, je pokrenuo zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona eura Vlada RS je sa HES Vrbas potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE Krupa i HE Banja Luka-Niska.

Međutim, godinu kasnije oko 20.000 građana Banja Luke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom da se projekat deset godina nije realizovao, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine.

Slovenci su da posjetimo, prije pokretanja arbitraže nudili nagodbu od par miliona eura, ali su u Vladi Republike Srpske to odbili, smatrajući kako je pravda na njihovoj strani. Opozicija u Narodnoj skupštini je tražila da im se dostavi zapisnik sa sjednice Vlade kada je o tome raspravljano, ali danas premijer Višković to nije komentarisao.

Kako dogovora nije bilo Vijadukt 2016. godine pokreće postupak i traži odštetu od oko 100 miliona maraka.

Godinu dana kasnije Vlada Republike Srpske potpisala je sa Vijećem ministara BiH sporazum kojim se obavezala da plati sve troškove arbitražnog postupka.