Ponedjeljak, 12.04.2021.

Vježba: Pogledajte kako su suzbijeni protesti na Sarajevskom aerodromu

Tokom vježbe simulirana i akcija neutralizacije eksplozivne naprave, odnosno provjera i uklanjanje napuštenog - opasnog prtljaga, te pružanje pomoći unesrećenim.

Međunarodni aerodrom Sarajevo i ove godine je uzeo bitno učešće u vježbi “Brzi odgovor 2019” kojom je noćas simulirana akcija suzbijanja protesta na lokalitetu MAS, akcija neutralizacije eksplozivne naprave, odnosno provjera i uklanjanje napuštenog - opasnog prtljaga, te pružanje pomoći unesrećenim.

U sklopu vježbe sazvan je i aerodromski krizni tim, koji je rukovodio i koordinirao svim aktivnostima.

Podsjećamo, vježba „Brzi odgovor“ je godišnja provjera osposobljenosti EUFOR da izvrši brzo pojačavanje svojih snaga u BiH dijelom svojih rezervnih snaga, koje su u stanju visoke pripravnosti. Vježba se provodi u saradnji sa institucijama i organima BiH i organima za provedbu zakona.

Cilj vježbe je uvježbavanje rukovodnih i izvršnih sastava u rješavanju krizne situacije, provjera donesenih regulativa, planova i procedura za ovu vrstu krizne situacije, te uvježbavanje sistema obavještavanja i koordinacija aktivnosti između odgovornih subjekata.

Tokom vježbe preuzete su sve predviđene aktivnosti za krizne situacije, uključujući izdavanje neophodnih obavještenja, zasjedanje nadležnih timova, informisanje nadležnih službi i institucija, te izdavanje potrebnih uputstava.

Vježba je ocijenjena uspješnom.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh