open-navfaktor-logo
search
Odlučeno
Vlada FBiH počela sa pripremama za nabavku 800 hiljada vakcina protiv Covid-19
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Mostaru krenula sa pripremama za nabavku vakcina protiv Covid-19, potvrdio je danas Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva. Kazao je da će FBiH krenuti u nabavku 800.000 doza, a što je prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije.
28.08.2020. u 14:00
get url
text

- Vlada je usvojila informacija o predbilješki za nabavku vakcina protiv Covid-19 za FBiH. Usvojila je informaciju sa zaključcima, a na osnovu odluke od 17. jula, tačnije, stupanja na snagu Odluke o proglašenju epidemije u FBiH. U skladu tim potrebno je osigurati i vakcine za Covid-19, na osnovu procjene broja stanovnika, Vlada FBiH se odlučila na nabavku 800.000 vakcina, odnosno da se 40 posto stanovništva cijepi, a što je u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Otprlike iznos po vakcini je 10 do 11 dolara, a što je ukupno 13 miliona i 200 hiljada KM.  Dužni smo do 31. 8. obavijestiti Ministarstvo civilnih poslova da smo pristupili pripremama za nabavku vakcina - rekao je Mandić na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru koja je održana nakon sjednice Vlade FBiH. 

On je dodao kako je Vlada FBiH dužna do 15. septembra uplatiti 15 posto sredstava za nabavku vakcina, a napomenuo je da će Federalno ministarstvo zdravstva i Ministarstvo civilnih poslova BiH potpisati i svojevrsni ugovor. 

Ove pripreme su neophodne kako bi do momenta plasiranja provjerene, certificirane vakcine u svijetu, sve bilo spremno za njenu nabavku. Trenutno više zemalja radi na pronalasku vakcine protiv Covid-19. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.