open-navfaktor-logo
search
Olakšice
Vlada FBiH traži oslobađanje rudnika od plaćanja putarine na dizel gorivo
Prijedlog je upućen Upravi za indirektno oporezivanje BiH
17.10.2019. u 13:07
get url
text
Rudnik, ilustracija

Federalna vlada je danas Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH uputila prijedlog za oslobađanje rudnika u Federaciji BiH od plaćanja putarine za dizel gorivo u 2020. godini, u ukupnoj količini od 35.636.695 litara. Ova odluka je donesena na osnovu zahtjeva rudnika uglja i rudnika boksita Federacije BiH proisteklih iz utvrđene zakonske mogućnosti oslobađanja od plaćanja putarina na dizel gorivo i činjenice da rudnici u proizvodnji boksita, uglja i otkrivaka troše određene količine dizel goriva. Stoga će oslobađanje od putarine imati pozitivne efekte na poslovanje rudnika koji svoju tešku i složenu djelatnost od općeg interesa obavljaju u izuzetno složenim uvjetima.

Na proizvodnji uglja u jamskoj i površinskoj eksploataciji zasniva se dugoročni bilans energetskih potreba Federacije BiH, odnosno proizvodnja električne energije, jer od ukupne električne proizvodnje oko 80 posto proizvedenog uglja rudnici uglja u FBiH isporuče Elektroprivredi BiH za termoelektrane u Kaknju i Tuzli.

Vlada Federacije BiH je danas dala i saglasnost za primanje radnika u rudnicima. Data je saglasnost za prijem ukupno 268 radnika. U ZD RMU Kakanj za 168 radnika u Pogonu jama Haljinići, 67 radnika u PK Vrtlište, 14 radnika u Pogonu Separacija, 4 radnika u Pogonu Održavanje i 15 radnika u Stručnim službama) a saglasnost nije data za prijem 44 nova radnika (27 radnika Pogon jama Haljinići, 13 radnika PK Vrtlište i 4 radnika pogon Separacija).

Saglasnost je data i za prijem ukupno 42 radnika u ZD RMU Đurđevik d.o.o. Đurdevik, od toga 27 radnika na PK Višća, 15 radnika u Jami Đurdevik, a saglasnost nije data za prijem 20 novih radnika na određeno vrijeme, a prema Programu sufinansiranja (2 VSS i 18 SSS).
U ZD Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla odobren je prijem ukupno 105 radnika i to 35 radnika na PK Dubrave, 35 radnika na PK Šikulje i 35 radnika u Jami Mramor. U ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica odobreno je zapošljavanje jednog radnika, supruge poginulog rudara.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.