Petak, 25.09.2020.

Hitna sjednica

Vlada KS: Nema novog migrantskog kampa u KS bez sistemskog rješenja na nivou cijele BiH

FOTO: AA

To je kao da se Vijeće ministara bavi domovima zdravlja ili pitanjem kanalizacije u našim ulicama, rekao je Garibija

Pitanje migrantske krize je pitanje državne vlasti. Kanton Sarajevo i općine koje pripadaju Kantonu Sarajevo neće dozvoliti otvaranje novih migrantskih kampova ukoliko oni ne budu dio rješenja za cijelu Bosnu i Hercegovinu, poručeno je danas nakon hitne sjednice Vlade Kantona Sarajevo o temi "Migrantska kriza".

Sjednica je zakazana radi realizacije skupštinskih zaključaka donesenih na 14. radnoj sjednici, održanoj 30. oktobra, a koji su se odnosili na rješavanje pitanja smještaja migranata na području Kantona Sarajevo. Na hitnu sjednicu Vlade KS pozvani su policijski komesar KS Nusret Selimović i svi načelnici općina s područja Kantona.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto istakao je nakon današnje sjednice kako migrantska kriza nije počela jučer i neće se završiti možda dugi niz godina.

-Način na koji se mi budemo odnosili kao lokalna zajednica i kao kantonalni nivo vlasti prema migrantskoj krizi, uveliko će odrediti kvalitet života naših sugrađana u narednom dužem periodu - poručio je Forto.

-Kanton Sarajevo i općine koje pripadaju KS-u ovdje zajedno vam poručujemo da nećemo dozvoliti otvaranje novih migrantskih kampova ukoliko oni ne budu dio rješenja za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Ingerencija je državna, država treba da se bori s nečim s čim se mnogo jače države teško bore. Nećete to prepustiti jednom ili dva kantona ili tri lokalne zajednice - poručio je Forto. 

Ministar rada, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba Kantona Sarajevo Malik Garibija je također naglasio kako je pitanje migrantske krize pitanje državne vlasti i kako je apsolutno nedopustivo da se pritiskom migrantske krize bave kantonalne vlade i općinski nivoi vlasti.

-To je kao da se Vijeće ministara bavi pitanjem domova zdravlja ili kanalizacijamama u našim ulicama. Dakle, ovdje je neophodno da državni nivo vlasti počne da se bavi svojim poslom i da organizirano i sistemski pristupi rješenju ovog pitanja - rekao je Garibija.

Povukao je paralelu sa Srbijom, ističući kako je to zemlja s dvostruko manjim brojem migranata u kojoj postoji 18 kampova.

Garbija je pročitao zaključke današnje sjednice Vlade i predstavnika devet sarajevskih općina u kojima se od Vijeća ministara i državnih institucija, kao direktno odgovornih i isključivo nadležnih za pitanja migranata, traži da preuzmu odgovornost cjelovitog upravljanja migrantskom krizom, djelujući uz konsultacije s nižim nivoima vlasti, da značajno pojačaju kontrole istočne granice u svrhu smanjenja priliva migranata u BiH, po ugledu na zemlje Europske unije (EU) te da pitanje smještaja migranata riješi planski, formiranjem većeg broja kampova maksimalnog kapaciteta do 200 kreveta u cijeloj BiH, uključujući oba entiteta, Brčko Distrikt i svih 10 kantona u FBiH.

Dodao je kako će Kanton Sarajevo nastaviti pružati humanitarnu, zdravstvenu i sigurnosnu zaštitu migranata u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima, ali i upozorio da neodgovorno, neplansko i neadekvatno upravljanje migrantskom krizom izlaže riziku same migrante i lokalno stanovništvo. Naglašeno je također kako će Vlada KS u narednom periodu učiniti dodatne napore za pomoć općini Hadžići u suočavanju s posljedicama migrantske krize.

-Neophodno je da država počne da se ponaša kao država i da kontroliše ovu krizu - zaključio je Garibija.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica kazao je da, kada je riječ o migrantskoj krizi, trenutno imaju donekle iskontrolisanu situaciju koja se odnosi na ovu populaciju.

-Novi priliv migranata, prema sigurnosnoj procjeni, bi zaista značio značajno usložnjavanje sigurnosne situacije, a to je nedopustivo obzirom da država upravlja migrantskom krizom i zato mi kazemo "ne" onim aktivnostima koje znače opterećenje samo jedne lokalne zajednice - rekao je Katica.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh