open-navfaktor-logo
search
Južna longitudinala
Vlada KS odlučila: Ruši se zgrada u Grbavičkoj, stanari će dobiti nove stanove
Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku o uklanjanju zgrade u Grbavičkoj ulici (broj 62-68) radi izgradnje Južne longitudinale, odnosno o rješavanju imovinskih prava stanara i početku gradnje zamjenskih stanova.
23.10.2020. u 18:52
get url
text

Konačnu potvrdu ove odluke treba dati Skupština Kantona Sarajevo na sjednici 28. oktobra, saopćio je Press KS. Premijer KS Mario Nenadić, ministar saobraćaja Adi Kalem i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo izjavili su da su ovom odlukom konačno su razriješeni problemi s imovinsko-pravnim odnosima u okviru projekta koji svoju realizaciju čeka već dvije decenije.

Gradnjom nove, a uklanjanjem stare zgrade na trasi Južne longitudinale doći će do izravnjavanja ove saobraćajnice te proširenja njenog koridora na ovoj dionici, a što je bio uzrok ogrommnih gužvi u saobraćaju i zaustavljanja radova.

- Ova odluka će konačno dovesti do rješavanja saobraćajnog čvora u ulici Grbavička, tj. do  spajanja dva dijela longitudinale, a što će okončati njenu gradnju na području općine Novo Sarajevo. Mi smo spremni i za nastavak gradnje longitudinale na području općine Novi Grad, za što je već, preko Evropske investicione banke osigurano 10 miliona EUR-a - poručio je premijer Nenadić.

Ovim je najzad otklonjena posljednja smetnja u procesu osiguravanja potrebne dokumentacije za izgradnju zamjenskih stanova za stanare u Grbavičkoj ulici. Načelnik Koldžo se posebno zahvalio Vladi, premijeru Nenadiću i ministru Kalemu što su prepoznali značaj ovog problema:

"Sada smo u prilici otkočiti procese nastavka gradnje ove, za stanovnike općine Novo Sarajevo i Kantona Sarajevo izuzetno važne saobraćajnice. Žao mi je što prethodna Vlada nije prepoznala važnost ovih procesa, te smo tako izgubili godinu i po na rješavanju ovog problema. Ovo je bila zadnja administrativna procedura koja se čekala, a ovo je bio jedini način kako se ovaj problem mogao riješiti. Drago nam je da je ova Vlada to  prepoznala, a što će, vjerujemo, učiniti i Skupština Kantona Sarajevo".

Koldžo, Nenadić i Kalem     FOTO: Press KS

Nakon što Skupština KS, kako se očekuje, potvrdi ovu odluku, slijedi promptno potpisivanje ugovora o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa za šta već postoji saglasnost Općinskog vijeća, nakon čega će biti predat zahtjev za građevinsku dozvolu za početak gradnje zamjenske zgrade. Prema obećanjima načelnika Koldže, ovo će biti prioritet općine i dozvola se može očekivati već u narednih 10 do 15 dana.

- Ovo je još jedan primjer uspješnog rješavanja važnih pitanja izgradnje primarnih gradskih saobraćajnica. Tu su obuhvaćene gradnje Prve transverzale, Devete transverzale, XII transverzale, a sada su otkočeni i procesi za nastavak gradnje Južne longitudinale - naglasio je ministar Kalem.

Nakon što je ovaj projekt kandidovan za finansiranje od Evropske investicione banke, te nakon što je Predsjedništvo BiH donijelo pozitivnu odluku o kreditnom zaduženju, stvoreni su svi preduvjeti, finansijski i administrativno – pravni da se u najskorije vrijeme, nakon što Skupština KS potvrdi ovu odluku, krene u završne radove na ovom dijelu Južne longitudinale, saopćio je Press KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.