U saopćenju medijskog centra operacije "Vulkan bijesa" pri libijskoj vladi, navodi se da su dvojica agenata radila u kompaniji "Vlevsky Astrov", čiji je vlasnik Jevgenij Prevegon te kako su slali izvještaje u bazu o vojnoj i ekonomskoj situaciji u Libiji.

Navedeno je također kako je utvrđeno da su agenti u više navrata imali susrete sa Sefulislamom Gaddafijem, za kojim traga libijskog pravosuđe.Istaknuto je i to kako je kompanija "Vlevsky Astrov" radila na tome da na eventualnim izborima u Libiji pobjede imena bliska Rusiji.

- Istragom je utvrđeno da su pomenutoj dvojici agenata pomagala druga dvojica agenata po imenima Aleksandar Prokofjev i Konstantin Aleksandar. Organizirali su lažne pečate za obavljanje financijskih transakcija. Počeli su angažirati Libijce da utječu na izbore koji će se održati u narednim danima i prikupljaju informacije - istaknuto je u saopćenju.

Na osnovu mobilnih telefona, laptopa i zaplijenjenih dokumenata ustanovljeno je da su agenti radili na formiranju ruske vojne baze u Libiji, onemogućavanju SAD-a da uspostavi svoju bazu te kontrolisanju libijske naftne i plinske industrije.Dvojica agenata uhvaćena su u julu 2019. godine u akciji snaga sigurnosti Libije.