open-navfaktor-logo
search
Računi sa QR kodom
Vlada RS-a usvojila prijedlog zakona: Sa "računima nove generacije" mijenja se dosadašnja fiskalizacija
Vlada RS-a usvojila je danas Prijedlog zakona o fiskalizaciji, kojim se mijenja kompletan dosadašnji sistem fiskalizacije koji je uspostavljen 2008. godine, a kako je najavljeno iz ministarstva finansija RS-a, uvode se "računi nove generacije".
02.12.2021. u 14:37
get url
text

Razlog je praćenje kompletnog prometa svakog obveznika, te suzbijanje sive zone u registrovanju prometa i usluga u RS-u.

Za uvođenje novog sistema iz budžeta RS-a će biti izdvojeno oko 50 miliona maraka - za nabavku sistema za upravljanje kod Poreske uprave RS-a i troškove inicijalne fiskalizacije za svakog obveznika.

Pomoćnica entitetskog ministra finansija Slobodanka Popović je istakla da su fiskalne kase koje se trenutno koriste, tehnički prevaziđene zbog čega otežavaju poslovanje.

- Novi sistem neće otežavati poslovanje privrednih subjekata, a građanima i potrošačima će na transparentniji način biti omogućen uvid u ono što RS i Poreska uprava kontrolišu. Fiskalni račun će sadržati QR kod, čijim skeniranjem će svaki potrošač putem aplikacije moći da provjeri da li je ono za šta je on potrošio novac evidentirano u sistemu RS i da li je na to plaćen porez - rekla je Popović.

Ona je precizireala i da će se sa novim uređajima podaci dostavljati Poreskoj upravi RS-a u realnom vremenu putem internet konekcije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.