open-navfaktor-logo
search
Afera "Kisik"
Vlada RS- objavila dokumente o analizi kisika u UKC-u RS-a
Vlada RS-a dostavila je danas medijima dokumente o rezultatima izvršene analize kvaliteta kisika u UKC-u RS-a, uključujući i potvrdu o akreditaciji loboratorije, koja je obavila analizu, a u pitanju je "Linde Gas Srbija - Industrija gasova Bečej".
30.09.2021. u 13:58
get url
text

{$galerijaFotografija}

Entitetski premijer Radovan Višković kazao je danas da "tzv. afera "Kisik" nije postojala niti postoji".

- Uzorak koji je uzet 28. septembra je pokazao da je čistoća 99,90 na jednoj lokaciji, a na drugoj 99,92. Ovo znači puno bolje nego što je i zakonom propisano da bismo nešto tretirali kao lijek i nazvali ga kisikom koji se koristi u zdravstvu, jer je mininalman čistoća 99,5 - rekao je Višković.

Urađena je i analiza kisika koji se koristi u bolnici "Mladen Stojanović" u Trebinju i ona je 99,96, a u još nekim bolnicama, 99,93.

- Naloženo je svim bolnicama da putem referentne ustanove obave analizu kisika i preko ministarstva to podiejele sa javnošću. Odgovorno tvrdim da je sve što je spinovano za tzv. aferu "Kisik" ovim pada u vodu - rekao je danas Višković.

Također, ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić uputio je pismo ministrici civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević, u kojem traži da se hitno preduzmu mjere kako bi se osigurala nabavka kisika za zdravstvene ustanove u ovom entitetu.

Šeranić je naveo da jedini proizvođač i dobavljač koji ima sve neophodne dozvole - "Messer" iz Sarajeva, nije u mogućnosti kontinuirano snabdijevati zdravstveni sektor u RS-u, a nakon odluke Agencije za lijekove BiH da se ovaj posao privremeno zabrani firmi "TGT Tehnogas" iz Laktaša.

Vlada RS- objavila dokumente o analizi kisika u UKC-u RS-a. 30.09. 2021.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.