open-navfaktor-logo
search
Redovna sjednica
Vlada TK o borbi protiv korupcije: Još se čeka provjera devet diploma iz inostranstva
U sklopu provođenja četverogodišnje strategije borbe protiv korupcije Vlada TK uspostavila je Ured za borbu protiv korupcije, proveden je proces provjere diploma državnih službenika, urađena je digitalizacija zdravstvenog sistema uvođenjem elektronskih zdravstvenih legitimacija, što smanjuje mogućnost za korupciju kroz smanjenje listi čekanja na zdravstvene usluge te je uveden novi sistem prijeva nastavnog kadra u školama.
06.06.2023. u 14:53
get url
text
Vlada TK

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila izvještaj o radu Tima za prevenciju korupcije za period od januar 2022. godine do maja 2023. godine. U ovom periodu fokus Tima, koji je formirala Vlada TK, bio je na praćenju realizacije Strategije za borbu protiv korupcije Tuzlanskog kantona 2021 - 2024 godine.

Kada je u pitanju provjera vjerodostojnosti diploma uposlenika u kantonalnim institucijama, saopćeno je danas iz Vlade TK, akcentirano je da je do sada izvršena provjera vjerodostojnosti ukupno 385 diploma izabranih dužnosnika i državnih službenika u organima TK. Od toga 370 diploma je sa univerziteta u Bosni i Hercegovini i sve su vjerodostojne i ispravne. Provjereno je i 15 diploma sa univerziteta van BiH, od čega je šest diploma vjerodostojno i ispravno, dok za diploma diploma van BiH još uvijek nisu dostavljene informacije.

- Pored Vlade TK u našem sistemu prevencije korupcije uključeno je 180 institucija, koje su zadužene da provedu preko 200 mjera u cilju prevencije korupcije. Od 180 institucija, 105 je dostavilo svoje izvještaje koje je Tim objedinio dok ostale institucije to nisu uradile. Vlada TK će uputiti cirkularno pismo institucijama s rokom od 60 dana da dostave izvještaje - kaže Miralem Halilović, predsjednik Tima za borbu protiv korupcije Vlade TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.