Na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku za nadoknadu dijela štete vlasnicima životinja kod naglih uginuća u iznosu od 19.430 maraka.

Od januara 2018. do novembra 2019. primljeno je 38 zahtjeva za pomoć u naknadi dijela štete za naglo uginula goveda, ovce, koze, pčelinja društva, jarad, janjad i koke nesilice, koje su dostavili farmeri iz Zenice, Žepča, Tešnja, Visokog, Zavidovića, Maglaja i Kaknja. Prihvaćeni su svi zahtjevi, a odobreni su iznosi za uginulu kravu 400 maraka, junicu 300, tele 100, ovcu ili kozu 40, jedno pčelinje društvo 30, jarad ili janjad 20 i koke nesilice tri marke po kljunu.

Za finansiranje troškova eutanazije i neškodljivog uklanjanja oboljelih životinja odobreno je 6.321 KM, dijagnostičko ispitivanje životinja i službenih uzoraka po nalogu veterinarske inspekcije 991 KM, dok je za dijagnostičku pretragu uzoraka na Američku gnjiloću pčelinjeg legla u jednom pčelinjaku u općini Kakanj odobreno 320 KM, navodi se u saopćenju Press službe ZDK.