Zbog produženog krivičnog djela porezne utaje, presudu je donio Kantonalni sud u Tuzli, saopćeno je iz Tužilaštva TK. 

Prvostepenom presudom se od optuženih oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od oko 265.000 KM (po pravosnažnosti).

Optužnica Tužilaštva Tuzlanskog kantona tereti Izeta Čelikovića da kao vlasnik i direktor firme "Dekor" Banovići, u periodu od 2011. do kraja 2013. godine, postupajući suprotno odredbama relevantne zakonske regulative, nije prikazao zahtijevane podatke o stečenom oporezivom prihodu i izbjegao je platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom u Federaciji BiH.

Naime, radeći završne građevinske radove na određenim stambenim objektima, Čeliković je iznos ugovorenih radova naplaćivao gotovinski putem ugovora o cesiji i asignaciji od fizičkih osoba - kupaca stanova, a naplaćeni iznos nije predavao u blagajnu i položio na račun firme niti ga je prikazao u poslovnim knjigama, nego je izvršene gotovinske uplate vodio u poslovnim evidencijama firme kao nenaplaćene.

Nakon toga je donio odluke o otpisu sumnjivih i spornih potraživanja starijih od 12 mjeseci za 2011., 2012. i 2013. godinu i na taj način otpisao i isknjižio već ranije naplaćena potraživanja koja su poprimila karakter dohotka, a na koji nije obračunao, prijavio i platio Poreznoj upravi FBiH poreze u navedenom iznosu od oko 265.000 KM.

Firma "Dekor" je kao pravna osoba optužena da je raspolagala protivpravnom imovinskom koristi koju je pribavio njen direktor i vlasnik.