open-navfaktor-logo
search
Dvosedmična obuka
Vlasti Šri Lanke zaposlile dvojicu dželata za izvršenje smrtnih kazni
I prije pet godina su vlasti Šri Lanke zaposlile jednog dželata koji se pri prvom viđenju giljotine onesvijestio, a potom i dao otkaz
30.06.2019. u 14:36
get url
text
get url
text

Vlasti Šri Lanke zaposlile su dvojicu dželata za izvršenje smrtnih kazni u toj zemlji. Medijska kuća BBC javlja da su dželati zaposleni nakon što je predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena nedavno kazao da će četverica krijumčara droge biti osuđena na smrtne kazne.

Vlada je zaposlila dželate koji bi trebali izvršiti prve smrtne presude na Šri Lanki nakon pune 43 godine. Prethodno će zaposleni dželati morati uspješno proći dvosedmičnu obuku.

I prije pet godina su vlasti Šri Lanke zaposlile jednog dželata koji se pri prvom viđenju giljotine onesvijestio, a potom i dao otkaz. Još jedan dželat je prošle godine primljen, ali i on je na sličan način okončao radni odnos.

Dželati su primljeni na konkursu koji je raspisan u februaru ove godine. Prijavilo se više od 100 kandidata, a u konkursu se od kandidata tražilo da budu visoko moralne osobe sa snažnim karakterom.

Smrtna kazna na Šri Lanki nikada nije zvanično ukinuta, ali niti jedna nije izvršena još od 1976. godine. Šrilankanski predsjednik Sirisena nedavno je saopćio da će vratiti primjenu smrtnih kazni kako bi se efikasnije borio protiv trgovine drogom koja predstavlja najveći problem u toj afričkoj zemlji.

Brojne evropske zemlje, uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Norvešku, kao i Evropska unija i Amnesty International su oštro osudili vraćanje smrtne kazne na Šri Lanki.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.