- Glavni centar za brojanje za zaprimao i materijale od osnovnih izbornih jedinica. Vršena je provjera prava glasa. Kontrolno brojanje je izvršeno za 20.819 koverti, od čega je 18.058 prihvaćeno za verifikaciju, ostalo je odbijeno jer u paketu nije bio sadržan ID dokument, instrukcijo pismo, bilo je više glasačkih paketa u jednoj pošiljci – izvještaj je koji je predočen na današnjoj sjednici CIK-a.

U Glavnom centru su prebrojani svi glasački lističi za glasanje na nepotvrđenim listićima, i bilo ih je 1.552 od čega 90 nevažećih.

- Problemi u radu Glavnog centra za brojanje i unosa podataka su da općinske / gradske izborne jedinice nisu na vrijeme dostavljale izborni materijal, tako da i sada imamo slučaj da nedostaju dva biračka mjesta za glasanje nepotvrđenim glasačkim listićima, i situaciju da je putem ovih listića glasalo 109 osoba koje registrovane za glasanje iz diplomatsko-konzularnih predstavništava – rečeno je na sjednici.

Trenutno se radi na brojanju listića za glasanje u odustvu i verifikaciji za glasanje putem mobilnih timova.

I na sjednici CIK-a ponovo je ukazano na probleme u radu biračkih odbora, nakon izvještaja supervizora.

Vanja Bjelica-Prutina, član CIK-a, napomenula je da, između ostalog, na šest biračkih mjesta u Novom Sarajevu u prvih sat vremena nisu stavljani pečati na glasačke listiće, a takvi listići su nevažeći.

- Upravo u prvih sat vremena, u najvećem broju slučajeva, imamo najveću gužvu, što znači da je značajan broj ljudi glasao i da je njihova volja poništena – kritikovala je Bjelica-Prutina.

Na sjednici CIK-a danas je usvojen i zaključak o organizaciji izbora na biračkom mjestu Hozići u Bosanskom Novom, po kojem će listić biti dodatno sigurnosno zaštićen i ovjeren pečatom "ponovljeni izbori". Bit će imenovan supervizor CIK-a, a i pečat biračkog mjesta će biti izmijenjen.

Novi izbori na ovom biračkom mjestu bit će održani u nedjelju, 9. oktobra. Izbori se ponavljaju zbog problema prilikom otvaranja biračkog mjesta, kada je petero članova biračkog odbora uhapšeno zbog sumnje na krivično djelo izborna prevara.