Australija

Vozače koji koriste mobitel otkrivat će posebne kamere na cestama

Objavljeno: 23.09.2019. u 10:57

Koristit će ovu tehnologiju kako bi kažnjavali vozače čiju pažnju odvlače društvene mreže, poruke i pozivi za vrijeme vožnje

FOTO: Arhiv/AA

Australska država Novi Južni Wales počela je s provođenjem mjera kojima bi trebala odvratiti vozače automobila i motocikala od korištenja mobitela za vrijeme vožnje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mjere podrazumijevaju postavljanje specijalnih kamera za otkrivanje vozača koji koriste mobilne telefone za vrijeme vožnje. Ministar saobraćaja Andrew Constance izjavio je kako će Novi Južni Wales, najnaseljenija australijska država, koristiti ovu tehnologiju kako bi kažnjavala vozače čiju pažnju odvlače društvene mreže, poruke i pozivi za vrijeme vožnje. 

Ovo je učinjeno nakon što su objavljeni podaci o porastu saobraćajnih nesreća zbog korištenja pametnih telefona u ovoj državi. Stručnjaci kažu da vozači koji ilegalno koriste telefone četverostruko povećavaju šanse za nesreću. Constance je rekao da njegova vlada namjerava do decembra postaviti 45 kamera za otkrivanje mobilnih telefona širom države. 

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije