open-navfaktor-logo
search
Iz BIHAMK-a
Vozači, oprez zbog ugaženog snijega na kolovozima, moguća i poledica
U Bosanskohercegovačkom auto-moto klubu ističu maksimalno opreznu vožnju na svim dionicama i podsjećaju da je na snazi zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme
03.12.2019. u 08:14
get url
text

Ugaženog i raskvašenog snijega na kolovozu ovoga jutra ima na većini puteva u našoj zemlji, a posebno na dionicama u višim predjelima.

Iz BIHAMK-a izdvajaju putne pravce: Sarajevo - Tuzla, Sarajevo - Doboj, Bihać - Bosanski Petrovac, Prozor - Gornji Vakuf/Uskoplje, Vlasenica -Han Pijesak, Turbe - Banja Luka i Teslić - Kotor Varoš, kao i puteve na području Livna, Bosanskog Grahova, Drvara i Glamoča.

Na autoputu A-1 Sarajevo sjever - Sarajevo zapad zbog sniježnih padavina na snazi je ograničenje brzine na 80 km/h, dok je na dionici Sarajevo zapad –Tarčin brzina ograničena na 60 km/h.

Na putnom pravcu Livno-Kupres dodatne poteškoće stvara jak vjetar koji formira sniježne nanose. Zbog niskih temperatura upozorava se i na moguću poledicu, posebno u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Na svim dionicama u BIHAMK-u savjetuju maksimalno opreznu vožnju i podsjećaju da je na snazi zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme.

Na magistralnom putu Zenica - Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od pet do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do pet sati saobraćaj kroz tunel obustavljen.

Za vrijeme obustave vozila do sedam i po tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad sedam i po tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj - Šićki Brod - Sarajevo i Žepče - Zavidovići - Olovo - Sarajevo.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prijelazu Izačić. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prijelaza Brčko-Gunja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.