open-navfaktor-logo
search
Netačne tvrdnje
Vranić opet po svome: U zemljama širom Evrope protesti zbog obavezne vakcinacije, ministar tvrdi suprotno
Gostujući u emisiji "Ljetna špica" na TVSA 23. augusta 2021. godine, ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić osvrnuo se na mogućnost uvođenja određenih restrikcija za nevakcinisane građane u ovom kantonu na način da bi ulazak u zatvorene objekte bio dozvoljen uz predočavanje dokaza o vakcinaciji, te je pritom iznio i jednu netačnu tvrdnju.
25.08.2021. u 10:07
get url
text

Komentirajući protest koji je održan tog dana, kada je oko 50 građana izrazilo nezadovoljstvo zbog mogućnosti uvođenja restriktivnih mjera za nevakcinisane u KS, ministar Vranić istakao je da ne zna kakav će biti konačan stav Vlade KS po ovom pitanju, ali da, prema njegovom mišljenju, iako postoji ugrožavanje slobode građana, "postoji i pravo na zdravlje i na život" te da "ne možete vi biti ti koji ćete, uslovno rečeno, zbog zaštite svojih prava, bolesni ući u kafanu da zarazite stotinu ljudi", piše Istinomjer.

VEZANI TEKST - Neznanje ili obmanjuje javnost: Vranić tvrdi da su sve vakcine priznate u EU
 

Dodao je i da uvođenje restriktivnih mjera nije zadiranje u prava već "odgovoran potez, s obzirom na to da korijeni svih pravnih regula koji se bave ljudskim pravima dolaze iz Evropske unije" te je zatim ustvrdio da su slične mjere uvedene u evropskim državama, kao i da se niko protiv njih "bunio".

- Pa, evo, sada vi probajte kao nevakcinisani ući u Njemačkoj, Italiji, Austriji, pa evo čak i u Hrvatskoj da niste vakcinisani. Ne možete ući u kafanu. Ja ne znam da je iko kod njih izašao da se buni i da se to prihvata - kazao je ministar.

Da tvrdnja ministra zdravstva KS Harisa Vranića, da se u evropskim zemljama u kojima su uvedene određene restrikcije prilikom ulaska u zatvorene objekte niko nije bunio protiv spomenutih mjera, nije tačna, govori niz informacija o protestima širom evropskih zemalja koji su se desili tokom ljeta 2021. godine zbog uvođenja tzv. zelenog certifikata.

Zdravstvena propusnica ili "zeleni certifikat" je digitalni certifikat koji dokazuje koronavirusni status osobe. On sadrži podatke o tome da li je osoba vakcinisana protiv COVID-19, da li je nedavno testirana negativno ili se oporavila od virusa.

Tako ABC News prenosi da je Njemačka u maju ublažila mnoga ograničenja, uključujući ponovno otvaranje restorana i barova, ali mnoge aktivnosti, poput boravka u zatvorenom prostoru, u restoranima ili boravka u hotelu, ipak zahtijevaju dokaz da je osoba ili potpuno vakcinisana, ili da se oporavila od virusa, ili da može pokazati dokaz nedavnog negativnog testa na koronavirus. Zbog spomenutih mjera, početkom augusta, hiljade ljudi okupilo se u Berlinu u znak protesta protiv mjera njemačke vlade protiv koronavirusa, uprkos zabrani okupljanja, što je dovelo do sukoba s policijom i pritvaranja oko 600 demonstranata.

Početkom augusta, i u nekoliko italijanskih gradova održani su protesti nakon što je Italija krajem jula uvela tzv. zeleni certifikat za objedovanje u zatvorenim prostorima, odnosno restoranima i barovima, kao i u kinima, muzejima i zatvorenim sportskim salama. Školski učitelji, univerzitetsko osoblje i studenti također moraju pokazati “zeleni certifikat”. Pored Rima, protesti su održani i u Milanu i Napulju.

I u drugim evropskim zemljama zabilježene su demonstracije protiv “zelenog certifikata”, kao npr. u Francuskoj, gdje se održavaju već nekoliko sedmica, a pored Francuske, protesti su zabilježeni i u Grčkoj i Kipru.

S obzirom na činjenicu da su širom Evrope zabilježeni protesti protiv uvođenja restriktivnih mjera, pa i u Njemačkoj i Italiji, suprotno tvrdnji ministra Vranića, Istinomjer je njegovu tvrdnju ocijenio neistinitom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.