open-navfaktor-logo
search
Prethodna odgođena
Vrhovni sud razmatra žalbu Tužilaštva: Sutra sjednica u predmetu "Ljubo Seferović i drugi"
Sjednica apelacionog vijeća Vrhovnog suda FBiH u krivičnom predmetu protiv Ljube i Bekrije Seferovića zakazana je za sutra, potvrđeno je iz Vrhovnog suda.
23.11.2020. u 18:13
get url
text
get url
text

Ranije je sjednica odgođena zbog bolesti predsjednika sudskog vijeća Krivičnog odjeljenja Vrhovnog suda FBiH sudije Slavka Marića.

Vrhovni sud FBiH na sjednici će razmatrati žalbu Tužilaštva Kantona Sarajevo na odluku o oslobađajućoj presudi Seferovićima, koju je drugi put izrekao Kantonalni sud u Sarajevu.

Sjednica je zakazana za 11 sati i otvorena je za javnost.

Vijeće Kantonalnog suda, kojim je predsjedavao sudija Igor Todorović u januaru je izreklo presudu kojom su Seferovići, optuženi da su skrivili, odnosno prikrili saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao Dženan Memić, oslobođeni optužbi.

Todorović je tada je u kratkom obrazloženju presude rekao da je sud nakon prihvatanja nespornih dokaza iz prvostepenog suđenja i ponovljenog saobraćajnog vještačenja, koje je rađeno u Centru za forenzička vještačenja Zenit u Banjoj Luci, u cijelosti prihvatio nalaz ovog centra, te donio, kako je naveo, jedinu moguću presudu, a to je da nema dovoljno dokaza da se dogodila saobraćajna nesreća na način kako je to navedeno u optužnici.

Ponovljeno suđenje Seferovićima započelo je u julu prošle godine, nakon što je Vrhovni sud FBiH poništio prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni optužbe, te predmet vratio na ponovno suđenje.

Vrhovni sud tada je naložio da se ponovo obavi vještačenje saobraćajne struke jer su vještaci Tužilaštva i odbrane u prvostepenom postupku došli do potpuno različitih rezultata.

Dženan je smrtonosne povrede zadobio 8. februara 2016. godine kada je šetao Velikom alejom na Ilidži sa tadašnjom djevojkom Alisom Mutap. Preminuo je sedam dana kasnije u KCUS-u.

Tužilaštvo je dokazivalo da je Dženana i Alisu udario automobil, dok porodica stradalog mladića od početka tvrdi da je ubijen.

Alisa Mutap je, navodno, zadobila amneziju, te se ne sjeća šta se dešavalo kritične noći.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.