open-navfaktor-logo
search
Sjednica u Sarajevu
VSTV BiH: Prolongirano razmatranje preporuka OSCE-a i USAID-a o korupciji i kriminalu
Rasprava će biti održana na narednoj sjednici ovog regulatornog tijela, do kada bi odgovarajuća komisija trebala analizirati materijal
04.09.2019. u 18:30
get url
text

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) prolongirao je razmatranje Preporuka iz izvještaja OSCE-a i USAID-a o temi korupcije i organiziranog kriminala.

Naime, ta je tačka skinuta s dnevnog reda dvodnevne sjednice VSTV-a BiH koja je počela danas u Sarajevu, a rasprava o njoj bit će održana na narednoj sjednici ovog regulatornog tijela, do kada bi odgovarajuća komisija trebala analizirati materijal, odnosno pripremiti/predložiti određene zaključke i mišljenja u vezi sa spomenutim preporukama.

Nadalje, Izmjene i dopune Pravilnika o orijentacijskim mjerilima za rad sudaca i stručnih suradnika u sudovima vraćene su Stalnoj komisiji za efikasnost i kvalitet sudova na doradu, nakon čega će biti razmatrane na sjednici VSTV-a, a potom poslane na ocjenu Evropskoj komisiji, saznaje Fena u VSTV-u.

U nastavku sjednice u četvrtak VSTV bi, među ostalim, trebao razmatrati listu kandidata za poziciju sudije u Ustavnom sudu Federacije BiH, čime se stvaraju uvjeti za popunu upražnjenih pozicija u ovoj visokoj sudskoj instituciji.

Kako je Feni ranije rečeno iz VSTV-a, utvrđivanju kandidatske liste, koja bi nakon razmatranja trebala biti dostavljena Ustavnom sudu FBiH na mišljenje, prethodila je odgovarajuća procedura, uključujući raspisivanje javnog konkursa i formiranje Komisije za obavljanje razgovora s kandidatima za poziciju sudije Ustavnog suda FBiH.

VSTVBiH je na zahtjev Ustavnog suda FBiH raspisao javni konkurs za tri pozicije sudija Ustavnog suda FBiH 11. februara 2019. godine na koji se prijavilo 29 kandidata koji ispunjavaju uvjete od kojih su dva kandidata odustali od prijave.

U međuvremenu, a u skladu s odlukama VSTV-a od 20. juna i 10. jula, formirana je Komisija za obavljanje razgovora sa kandidatima za poziciju sudija Ustavnog suda FBiH.

Ta komisija je obavila razgovor sa 22 kandidata dok na razgovor nije pristupilo pet kandidata. Nakon obavljenog razgovora sa kandidatima 15. i 19. jula, Komisija je sačinila Listu kandidata poredanih abecednim redom shodno ostvarenim opisnim ocjenama.

Inače, popuna upražnjenih pozicija u Ustavnom sudu FBiH, postala je aktuelna nakon odlaska u penziju, navršavanjem 70 godina života sudija - Seada Bahtijarevića i Domina Malbašića, kojima je funkcija prestala tokom 2016. godine, te sudije Šahbaza Džihanovića, koji je penzionisan u junu 2019. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.